Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

EU-büdzsé: nincs előrelépés

2005.06.13. 10:05
Az uniós költségvetés következő tárgyalási fordulóját megelőző vasárnapi informális megbeszélésen nem történt érdemi előrelépés. A brit álláspont változatlan, nem kívánnak lemondani 21 éve szerzett különleges státuszukról.
Nem történt előrelépés az EU-költségvetés ügyében a hétfő-keddi hivatalos tárgyalásokat megelőző vasárnap esti második "konklávén", a hivatalos ülést megelőző, informális találkozón.

Az EU külügyminiszteri delegációi ugyan a megegyezés szükségességét és sürgető voltát hangsúlyozták, érdemi változás azonban nem következett be az álláspontokban, mondták el diplomaták vasárnap este Luxemburgban.

A brit álláspont változatlan: nem az egyedi visszatérítés megvonása oldja meg a problémákat, hanem a teljes költségvetési-kiadási struktúra áttekintésére és átszabására van szükség, elsősorban a hatalmas agrártámogatási pénzek lefaragására.

A másik 24 tagállam ezzel szemben kitart amellett, hogy be kell fagyasztani a brit rabattot a luxemburgi elnökség által javasolt 4,6 milliárd eurós szinten, majd fokozatosan leépíteni azt. (Ebben az évben előreláthatólag már 5 milliárd euró fölé rúg a visszatérítés összege.)

A teljes költségvetési keretet 871 milliárd euróban határozná meg Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az EU június 30-ig soros elnöke. Ez nagyjából a GNI 1,06 százalékának felel meg; ezzel áll szemben a hat nettó befizető ország 1 százalékos javaslata (824 milliárd euró).

Jack Straw brit külügyminiszter a tanácskozáson úgy vélte: a partnerországoknak fel kellene hagyniuk azzal, hogy a brit visszatérítésre "lőnek": ha takarékos költségvetést akarnak, akkor a büdzsé egészét kell felülvizsgálniuk és átalakítaniuk.

"Európának alapvető válaszokat kell találnia arra, hogyan viszonyuljon a globalizáció erőihez. A költségvetési javaslat erre alkalmatlan: nem teremti meg a feltételeit az Európa számára elengedhetetlen munkahelyteremtésnek és gazdasági növekedésnek."

Straw megismételte: Nagy-Britannia élni fog vétójogával, ha nem mutatkozik más megoldás.