Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Lecsúszik az eurózóna?

2004.08.19. 08:47
Az euró gyengül a dollárral szemben, az amúgy is gyengécske fellendülés megtorpant, a vásárlói érdektelenség lefelé nyomja az árakat.
Az euró szerdán gyengült a dollárral és jennel szemben, mivel a legfrissebb makroadatok megerősítették az aggodalmakat, hogy megtört a fellendülés üteme az eurózónában. Az Eurostat tegnap lefelé korrigálta az előzetes júliusi inflációs adatot: eszerint júliusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az eurózónában.

Olcsóbb

Az egy éves infláció 2,3 százalékra mérséklődött a májusi 2,5 százalékos csúcsról. Az ütem a rendkívül magas olajárak ellenére már a második egymást követő hónapban csökkent és közeledett az Európai Központi Bank (ECB) két százalékos plafonjához.

Az energiaárak júliusban 0,6 százalékkal nőttek az előző hónaphoz és 5,9 százalékkal tavaly júliushoz képest. A szállodák és az éttermek egy százalékkal drágultak, a ruhaneműk viszont hat százalékkal olcsóbbak lettek, és az élelmiszerek ára is fél százalékkal csökkent. A változékony energia- és élelmiszerárakat kizáró éves maginfláció a 2,2 százalékos júniusi után 2,1 százalék volt.

Nem merik

A piac negatívan reagált a hírre, ami arra utal, hogy a vállalatok a szűkülő fogyasztás miatt nem merték a vásárlókra áthárítani az energiaárak emelkedését. Ehhez hozzájárult az egy nappal korábbi adat, amely szerint a ZEW gazdasági kutatóintézet német befektetői bizalomindexe egyéves mélypontra süllyedt.

Ez előrevetíti az unió legnagyobb gazdaságának lefékeződését, miközben a második negyedévben váratlanul lassult az eurózóna gazdasági növekedése. Az euró árfolyama így a kedd esti 1,2389 dollárról tegnap 1,2325-re gyengült, a japán fizetőeszközzel szemben pedig 136,00-ról 135,36 jenre esett.