Friderika
13 °C
29 °C

Nem tetszik a cégeknek az egységes piac

2002.11.12. 10:51
Tíz évvel a közös európai piac létrejötte után az EU cégeinek kevesebb mint fele véli úgy, hogy előnyös számára az unió közös piaca. A tagországok két harmada adós a teljes uniós joganyag honosításával.
Az EUobserver most nyilvánosságra hozott tanulmánya az unió 5900 cégének véleményét összegzi, s a meglepő végeredmény szerint a vállalkozásoknak mindössze 46 százaléka ítéli előnyösnek a közös európai piacot.

A britek elégedettek a legkevésbé, cégeiknek csupán 26 százaléka érzékeli az unió jótékony hatását. Franciaország és Németország szintén "tartózkodó" az EU-piac megítélésében, míg az olasz, az ír és a görög cégek sokkal pozitívabban viszonyulnak a közös európai piachoz.

Bizalmatlanság, tájékozatlanság

A cégek megítélésével ellentétben a brit fogyasztók kedvelik az EU-t, náluk csupán a luxemburgiak ítélik kedvezőbbnek a közös piac hatásait, működését. Az Egyesült Királyság polgárainak 51 százaléka úgy véli, hogy az EU-tagság választási lehetőségeket és jobb árakat kínál - az EU 15 tagországának 7500 megkérdezett polgára közül 41 százalék vélekedik hasonlóképpen.

Malcolm Harbour brit konzervatív parlamenti képviselő szoros kapcsolatot vél felfedezni a közös piaccal szemben tapasztalt bizalmatlanság és az információhiány között. Véleménye szerint a kereskedelmi és ipari vállalkozásoknak többet kellene tenniük a közös piaccal kapcsolatos információk terjesztése érdekében.

"Megengedett törvényalkalmazási hiány"

Belső anomáliákat jelez egy másik mutató is. Az Európai Unióban külön mérik, hogy a közös jogszabályoknak milyen mértékben tesznek eleget a tagországok. Másfél százalékos elmaradás még megengedett, azonban ezt a küszöböt a tagországok kétharmada(!) túllépi.

Franciaország, Görögország és Portugália az EU által "megengedett törvényalkalmazási hiány" több mint kétszeresénél tart, míg Németország, Írország és Ausztria is jóval túlhaladta a 1,5 százalékos küszöböt. Az Európai Bizottság belső kimutatása szerint csupán öt tagországnak - Svédország, Dánia, Finnország, az Egyesült Királyság és Hollandia - sikerült teljesítenie az EU által megszabott 98,5 százalékos arányt a közös piaci jogszabályok alkalmazását illetően.

A lemaradóknak legkésőbb 2003 tavaszáig saját joganyaguk részévé kell tenni a közös európai piacnak mindazon törvényeit, amelyeket már két évvel ezelőtt alkalmazniuk kellett volna.

Az Európai Bizottságot a törvényszegések magas száma is aggasztja: jelenleg az EU tagországai ellen 1500 különféle visszaélési, törvényszegési per van folyamatban.