Recesszióban az euróövezet

2008.07.25. 07:09
Az eurózóna három legnagyobb gazdaságában egyaránt romlott az üzleti bizalom júliusban az egy hónappal korábbihoz képest. Németországban várhatóan jelentősen lassul a GDP növekedése, Franciaország és Olaszország esetében pedig recesszió közeli állapotról beszélnek az elemzők.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexe a tegnap közzétett adatok szerint 97,5 pontra esett júliusban a júniusi 101,2-ről. Ez a legnagyobb csökkenés a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás óta, a mutató 2005 szeptembere óta nem volt olyan alacsony, mint most. A német gazdaság eddig viszonylag jól tűrte a növekvő infláció és gyengülő kereslet szorítását, ám a friss adatok arra utalnak, hogy egyre kevésbé tudja tartani magát.

Az Ifo-index megjelenése nyomán majdnem fél centtel gyengült az euró a dollárral szemben, majd visszaerősödött 1,5684-re. A német kormány a 2007-es 2,6 százalék után 2008-ban 1,7, 2009-ben 1,2 százalékos GDP-növekedést vár.

A párizsi statisztikai hivatal üzleti bizalmi indexe júliusban 98 pontra csökkent az előző hónapi 101-ről, ami 2005 májusa óta a legalacsonyabb érték. Az INSEE felmérésében megkérdezett vállalatok a megrendelések csökkenésére panaszkodtak és arra számítanak, hogy a következő hónapokban a lassuló gazdasági növekedés az árak emelkedésével párosul. Szakértők szerint nagy a kockázata annak, hogy Franciaország, sőt az eurózóna gazdasága a második és a harmadik negyedévben gyakorlatilag recesszióba süllyed.

Az olasz statisztikai hivatal üzleti bizalmi indexe 83,5 pontra esett a júniusi 86,7 pontról. 2001 októbere óta ez a mutató legkisebb értéke. Az index az elmúlt kilenc hónapból nyolcban csökkent, ezért sok szakértő arra számít, hogy a második negyedévben nem nőtt az olasz gazdaság és a második félévben csökkenhet a GDP. Ugyancsak a gazdaság lefékeződéséről tanúskodnak az eurózóna feldolgozóiparának és szolgáltató szektorának júliusi előzetes beszerzési menedzserindexei (PMI).

Az RBS/Marketwatch adatai szerint a szolgáltató szektor PMI-je 48,3 pontra süllyedt a júniusi 49,1-ről, míg a feldolgozóipari PMI 47,5 pontra zsugorodott az egy hónappal korábbi 49,2-ről. Mindkettő alacsonyabb a szakértői várakozásoknál, az 50 pont alatti értékek a gazdasági tevékenység beszűkülését jelzik. A gazdaság vészes lefékeződését mutató előjelek nem könnyítik meg az Európai Központi Bank helyzetét, amelynek eközben a gyorsuló, júniusban 4 százalékos inflációval is meg kell birkóznia.  • Tippek
  • Árfolyam