Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Európában leállt a gazdasági növekedés

2008.11.03. 11:33
Az idén 1,2 százalékos lesz az eurózóna gazdasági növekedése. Jövőre azonban szinte megáll a növekedés, az Európai Bizottság csak 0,1 százalékos bővülést jósol.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága alig növekszik jövőre, a pénzügyi válság miatt csak 0,1 százalékos lesz a növekedés – tudósít az AP.

A régió legnagyobb gazdaságai stagnálni fognak, Németország és Franciaország például nulla százalékos növekedést tud felmutatni, Nagy-Britannia pedig lassulni fog 1 százalékkal.

Spanyolország és Írország is lassulni fog, mindkét országban nő a munkanélküliség és nagyobb lesz az államháztartási hiány. Írország is recesszióközeli állapotba kerülhet jövőre. Ugyanez igaz lehet Észországra és Lettország is.

A Bloomberg szerint a recesszió miatt nő a nyomás a politikusokon, hogy kidolgozzanak egy tervet a válság legyőzésére. Az európai vezetők még a hónap elején összeülnek, hogy egységes tervvel üljenek le november 15-én George Bush amerikai elnökkel tárgyalni.

A 0,1 százalékos növekedés az eurózónában 1993 óta a legrosszabb adat lenne. Az Európai Bizottság az idei növekedést is módosította 1,5 százalékról 1,2 százalékra.

Az uniós országok jegybankjaira is nagy nyomás nehezedik, az Európai Központi Banktól például azt várják, hogy még a héten csökkeni az irányadó kamatot. Ez lenne a második kamatcsökkentés egy hónapon belül.

A kormányok 1300 milliárd eurós mentőscsomagot állítottak össze saját országuk bankjainak megmentésére. Szakértők szerint hasonló csomagokat kell összeállítani a reálgazdaság megsegítésére is.