Piroska
3 °C
4 °C

Recesszió fenyegeti az eurózónát

2002.12.23. 09:58
A Morgan Stanley vezető gazdasági szakértője szerint az eurózóna országait recesszió fenyegeti. A borúlátó becslések következménye az is, hogy a pénzintézet 0,4 százalékponttal, 1 százalékra csökkentette a 2003-as gazdasági növekedési előrejelzését.
Sajtójelentések szerint stagnál az eurózóna gazdasága, az új évben pedig a recesszió is megérkezhet. Vezető bankok gazdasági szakértői szerint az eurózóna területén a gazdasági növekedés 2002 három utolsó hónapjában holtpontra esett vissza, és az új év első felében negatív adatokat is regisztrálhatnak majd. A térség rossz teljesítményéért a gyenge fogyasztás, a nem remeklő ipari termelés és a megrendített befektetői bizalom okolható.

Mini-recesszió

"Az eurózóna egy kis mini-recessziót él át ebben a hideg télben, hiszen 2002 utolsó negyedévében a gazdaság egyáltalán nem növekedett, 2003 első felében pedig várhatóan csökkenés következik be" - nyilatkozta a Morgan Stanley vezető gazdasági szakembere, Eric Chaney. A szakember borúlátó becslése szerint két-három egymást követő, negatív eredményű negyedév sem lenne meglepetés.

Az EKB ismét kamatot csökkent?

A Morgan Stanley előrejelzéseinek megfelelően módosította 2003-ra vonatkozó növekedési adatait 1,4 százalékról 1 százalékra. Hasonló lépéseket tettek a rivális pénzintézetek is.

A borús előrejelzések vélhetően további kamatcsökkentést kényszerítenek ki az Európai Központi Banktól. A pénzintézet legutóbb- egy éves állandóság után - idén decemberben, fél százalékponttal csökkentette az irányadó kamatokat: 2,75 százalékra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!