Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Recesszió fenyegeti az eurózónát

2002.12.23. 09:58
A Morgan Stanley vezető gazdasági szakértője szerint az eurózóna országait recesszió fenyegeti. A borúlátó becslések következménye az is, hogy a pénzintézet 0,4 százalékponttal, 1 százalékra csökkentette a 2003-as gazdasági növekedési előrejelzését.
Sajtójelentések szerint stagnál az eurózóna gazdasága, az új évben pedig a recesszió is megérkezhet. Vezető bankok gazdasági szakértői szerint az eurózóna területén a gazdasági növekedés 2002 három utolsó hónapjában holtpontra esett vissza, és az új év első felében negatív adatokat is regisztrálhatnak majd. A térség rossz teljesítményéért a gyenge fogyasztás, a nem remeklő ipari termelés és a megrendített befektetői bizalom okolható.

Mini-recesszió

"Az eurózóna egy kis mini-recessziót él át ebben a hideg télben, hiszen 2002 utolsó negyedévében a gazdaság egyáltalán nem növekedett, 2003 első felében pedig várhatóan csökkenés következik be" - nyilatkozta a Morgan Stanley vezető gazdasági szakembere, Eric Chaney. A szakember borúlátó becslése szerint két-három egymást követő, negatív eredményű negyedév sem lenne meglepetés.

Az EKB ismét kamatot csökkent?

A Morgan Stanley előrejelzéseinek megfelelően módosította 2003-ra vonatkozó növekedési adatait 1,4 százalékról 1 százalékra. Hasonló lépéseket tettek a rivális pénzintézetek is.

A borús előrejelzések vélhetően további kamatcsökkentést kényszerítenek ki az Európai Központi Banktól. A pénzintézet legutóbb- egy éves állandóság után - idén decemberben, fél százalékponttal csökkentette az irányadó kamatokat: 2,75 százalékra.