Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Az Európai Központi Bank két százalék feletti inflációval számol

2002.07.25. 12:20
Az Európai Központi Bank (EKB) a két százalékos plafonszintet "valamivel túllépő" inflációt vár erre az évre az eurózónában - jelentette ki a frankfurti székhelyű bank elnöke, Wim Duisenberg.
Az EKB elnöke ezzel a bank júliusi jelentésében foglaltakat erősítette meg, miszerint túl korai lenne a júniusi inflációs adatokból messzemenő következtetéseket levonni.

Mint ismert, az elmúlt hónapban az eurózóna 12 havi inflációja 1,8 százalékra, az EKB által meghatározott két százalékos plafonszint alá süllyedt. A küszöbhatárnál kisebb inflációt pedig utoljára 2000 májusában mértek. A bank óvatossága azonban abból táplálkozik, hogy az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció az év eleje óta magas szinten maradt.

Pesszimista kitüntetett

"Nincs okunk önelégültnek lenn. Azzal számolunk, hogy valamivel két százalék felett marad idén az infláció" - jelentette ki Duisenberg azon az ünnepségen, amelyen a német nagykereszt érdemrendet, Németország egyik legmagasabb kitüntetését vette át - írja az EUbusiness.com.

Az eurózóna központi bankja az árstabilitás küszöbértékének a két százalékos 12 havi inflációt tartja. A valutaunió átlagos inflációja azonban az elmúlt két évben átlépte ezt a szintet, mivel 2000-ben 2,3, 2001-ben 2,5 százalékos volt a fogyasztói árnövekedés mértéke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!