Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Központi Bank két százalék feletti inflációval számol

2002.07.25. 12:20
Az Európai Központi Bank (EKB) a két százalékos plafonszintet "valamivel túllépő" inflációt vár erre az évre az eurózónában - jelentette ki a frankfurti székhelyű bank elnöke, Wim Duisenberg.
Az EKB elnöke ezzel a bank júliusi jelentésében foglaltakat erősítette meg, miszerint túl korai lenne a júniusi inflációs adatokból messzemenő következtetéseket levonni.

Mint ismert, az elmúlt hónapban az eurózóna 12 havi inflációja 1,8 százalékra, az EKB által meghatározott két százalékos plafonszint alá süllyedt. A küszöbhatárnál kisebb inflációt pedig utoljára 2000 májusában mértek. A bank óvatossága azonban abból táplálkozik, hogy az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció az év eleje óta magas szinten maradt.

Pesszimista kitüntetett

"Nincs okunk önelégültnek lenn. Azzal számolunk, hogy valamivel két százalék felett marad idén az infláció" - jelentette ki Duisenberg azon az ünnepségen, amelyen a német nagykereszt érdemrendet, Németország egyik legmagasabb kitüntetését vette át - írja az EUbusiness.com.

Az eurózóna központi bankja az árstabilitás küszöbértékének a két százalékos 12 havi inflációt tartja. A valutaunió átlagos inflációja azonban az elmúlt két évben átlépte ezt a szintet, mivel 2000-ben 2,3, 2001-ben 2,5 százalékos volt a fogyasztói árnövekedés mértéke.