Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Euró Izraelben?

2002.11.11. 11:25
Megfontolná a dollár vagy az euró bevezetését a sékel helyett Benjamin Netanjahu, aki a Likud színeiben indulna a kormányfői posztért a közelgő izraeli választásokon. A politikus állítólag már Izrael EU-tagságát is felvetette.
A Jediót Ahronot izraeli napilap hétfői értesülése szerint Netanjahu - aki még a választások előtt megpróbálja megszerezni a Likud vezetői posztját is Ariel Saron jelenlegi miniszterelnöktől - úgy véli: Izraelnek nincs más választása, mint a két vezető globális valuta valamelyikének meghonosítása.

Erősödő euró

Netanjahu szerint alapos vizsgálatot igényel, hogy a két pénznem közül végül melyikre essen a választás, de az euró legutóbbi erősödése a dollárhoz képest "figyelemre méltó" - idézte a lap a volt kormányfőt, aki jelenleg az átmeneti kormány külügyminisztere.

Cél az EU-csatlakozás?

"A pénzcsere azonban hosszú távú kérdés, amelyről a következő egy évtizedben kell döntést hozni" - mondta Netanjahu a cikk szerint. A Jediót Ahronot szerint az izraeli politikus foglalkozik Izrael esetleges EU-csatlakozásának gondolatával is, és már megkérte Silvio Berlusconi olasz kormányfőt annak kipuhatolására, hogy ez lehetséges-e. Netanjahu a Reuters szerint szerdán ismerteti hivatalosan gazdasági programját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!