Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Az első hamis euró-érmét Írországban találták

2002.01.16. 10:40
Az első hamis euró-érme egy írországi boltban bukkant fel - közölte az euro.hu. A hamisítványon nem szerepelt az "o" betű, és annyira ki volt fakulva, mintha már 30-40 éve forgalomban lenne.
Az első hamis euró-érme felbukkanásával azonos napon - írja az Euobserver - három hamis 50 eurós bankjegyet is találtak egy ír pubban. Az üggyel foglalkozó nyomozó az Irish Independentnek elmondta, hogy az egyeurós érme nagyon rossz minőségű hamisítvány volt: a bronz peremről hiányoztak a csillagok, az euro szóból kiamaradt az "o" betű, és nem voltak meg a vakoknak szánt jelek sem.

A bankjegy sem volt jobb

A papírpénzek sem voltak túl jó hamisítványok, mivel az azonosító jegyeik nem feleltek meg az eredeti bankón találhatóaknak: a jobboldali hologramok túl színesek voltak, a bankóknak nem volt vízjelük, és a biztonsági szálakkal és csíkokkal sem találtak mindent rendben.

Népszerűek a hamis bankók

Az érmével ellentétben hamis bankjegy már több is megjelent az eurózóna országaiban a közös pénz bevezetése óta. Hamis euróval eddig Németországban, Hollandiában és Finnországban próbáltak fizetni. Utóbbi kísérlet igazi kuriózum volt, hiszen 300 eurós bankjegyen akartak túladni, márpedig "igazi" euróból nincs is ilyen címlet.