Előd
10 °C
16 °C

Mi lenne, ha bevonnák az összes euróbankjegyet?

2002.01.25. 10:54
Az M-Sat nevű francia vállalat szerint az euróbankjegyeket ki kell vonni a forgalomból, mivel a bankjegyeken látható Európa-térkép az ő szellemi termékük, az Európai Központi Bank pedig nem szerzett tőlük engedélyt a térkép felhasználására.
A társaság már bírósághoz is fordult az ügyben. "A hamisítást rendszerint azért lehet kimutatni, mert a reprudukció megőrzi az eredeti technikai hibáit. A hibalista, melyet benyújtottunk a bíróságnak, meggyőzte őket arról, hogy komoly panasszal élünk" - idézte a BBC a vállalat vezérigazgatóját.

"Ha ez azt jelenti, hogy vissza kell vonni az összes euróbankjegyet, akkor legyen" - nyilatkozta a társaság harcias ügyvédje.

Az Európai Központi Bank szóvivője a hírügynökségnek elmondta, hogy a 25 milliárd euróbankjegyen látható műholdas Európa-térkép felhasználási jogát még 1997-ben szerezték meg egy osztrák vállalattól. A BBC információi szerint a szóban forgó osztrák vállalat időközben csődbe ment.

A társaság vezérigazgatója, Laurent Masselot az ügyvédtől eltérően nem a történelem legnagyobb pénzkivonását kívánja elérni. Egyszerűen azt szeretné, ha az európai jegybank megvásárolná tőlük a kép felhasználásának jogát. Állítása szerint négyéves munkával és 3,8 millió eurós költéséggel 1997-ben készültek el a képpel.