Jolán
2 °C
4 °C

Egy thaiföldi érme 2 eurósként használható

2002.01.28. 15:13
A 25 eurócentet érő thaiföldi 10 bahtos érme 2 eurósként használható, mivel a két fémpénz külsőleg igen hasonlít egymásra - közölte az euro.hu. Az ázsiai pénz már számos kiskereskedőt és automatát tévesztett meg szerte az eurózóna országaiban.
Egy francia illetékes tájékoztatása szerint 11 darab 10 bahtos érmét találtak az elmúlt három héten átvizsgált mintegy 3 ezer árusító-automatában. Az automata-gyártókat most kötelezik, hogy állítsák át gépeiket: azok csak az eurót fogadják el, és utasítsák vissza a thai érmét.

Húsz forintért ötszáz jen

A különböző országokban használt érmék azonos fizikai paraméterein alapuló csalás ritka ugyan, de nem először fordul elő. Az 1990-es évek elején magyar aprópénz is főszerepet kapott: Japánban sorozatban szedtek ki automatákból (régi) magyar 20-forintosokat, amelyeket az 500 jenes érme helyett fogadott el a gép - írja az euro.hu.

A mintegy negyvenszeres haszonra nemcsak kicsiben hajtott néhány turista: egy lengyel diák, majd egy hivatalos magyar kiküldött nagy tételben próbálta kihasználni az érmék hasonlóságát, amikor lefülelték őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?