Judit
3 °C
7 °C

A bankok egy évi profitjába került az euró-átállás

2002.02.18. 12:56
Az euró bevezetése az európai bankoknak egy évi profitjukba került - állítja az Európai Takarékpénztárak Csoportjának [European Savings Bank Group - ESBG] elnöke. Chris De Noose szerint az elmúlt években az európai bankok jelentős beruházásokat hajtottak végre az euró-átállásra való felkészülés jegyében.
A 25 európai ország, köztük az eurózóna 12 tagállamának bankjait tömörítő bankszövetség felmérése csak az első becslés megfogalmazásához elegendő, mivel sok bank még nem számolta ki a pénzcsere költségeit.

Kompenzálják-e a bankokat?

A nyilvánosságra került adat megnyithatja a vitát: vajon a bankokat kompenzálják-e az átállás kiadásaiért - írja a Financial Times. Az euró bevezetését megelőzően tavaly januárban több bank is sérelmezte, hogy az euróérmék és -bankjegyek bevezetéséből fakadó szállítási, biztonsági költségeik fedezésében a nemzeti kormányok és az Európai Központi Bank nem vállal részt.

"Az átállás valódi költségeit mi álltuk" - így a spanyol takarékpénztárak szövetségének elnöke.

Összegzik költségeiket

A bankok már 1996-ban megkezdték a felkészülést az euró bevezetésére, ennek első szakasza 1999. január 1-ig tartott, amikor az elszámolásokban megjelent az új pénz.

A spanyol takarékpénztárak ebben az első szakaszban 900 millió eurót (786 millió dollárt), bankfiókonként 45 ezer eurót fordítottak a felkészülésre, elsősorban az információs rendszer felállítására.

Az euróérmék és -bankjegyek bevezetése pedig 300 millió euróba, bankfiókonként 15 ezer euróba került, ez főként az elvesztett átváltási költségekből adódott.

Franciaországban a bankszektor 4,7 milliárd eurót fordított az átállásra, amelyből 3 milliárd euró a felkészülés első szakaszára esett. Németországban 1 milliárd, bankfiókonként 50 ezer euróba került a pénzcsere - állítja a német takarékpénztárak szövetsége.

A német bankok kiadásainak fedezésében szerepet vállalt a kormány és a nemzeti bank is, így 20 százalékkal kevesebb lett a kiadások összege a bankok által előre tervezettnél. Az osztrák takarékpénztárak szövetsége szerint Ausztria bankszektora 600 millió eurót költött az átállásra.

A takarékpénztárak jelentős szerepet játszottak az euró-átállás folyamatában, mivel az eurózóna 300 millió polgára közül sokan a kiterjedt fiókhálózatukban szerezték be az új pénz érméit és bankóit. Spanyolországban és Németországban az átállás első napjaiban a takarékpénztárak osztották ki az új érmék és bankjegyek több mint 50 százalékát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?