Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A bankok egy évi profitjába került az euró-átállás

2002.02.18. 12:56
Az euró bevezetése az európai bankoknak egy évi profitjukba került - állítja az Európai Takarékpénztárak Csoportjának [European Savings Bank Group - ESBG] elnöke. Chris De Noose szerint az elmúlt években az európai bankok jelentős beruházásokat hajtottak végre az euró-átállásra való felkészülés jegyében.
A 25 európai ország, köztük az eurózóna 12 tagállamának bankjait tömörítő bankszövetség felmérése csak az első becslés megfogalmazásához elegendő, mivel sok bank még nem számolta ki a pénzcsere költségeit.

Kompenzálják-e a bankokat?

A nyilvánosságra került adat megnyithatja a vitát: vajon a bankokat kompenzálják-e az átállás kiadásaiért - írja a Financial Times. Az euró bevezetését megelőzően tavaly januárban több bank is sérelmezte, hogy az euróérmék és -bankjegyek bevezetéséből fakadó szállítási, biztonsági költségeik fedezésében a nemzeti kormányok és az Európai Központi Bank nem vállal részt.

"Az átállás valódi költségeit mi álltuk" - így a spanyol takarékpénztárak szövetségének elnöke.

Összegzik költségeiket

A bankok már 1996-ban megkezdték a felkészülést az euró bevezetésére, ennek első szakasza 1999. január 1-ig tartott, amikor az elszámolásokban megjelent az új pénz.

A spanyol takarékpénztárak ebben az első szakaszban 900 millió eurót (786 millió dollárt), bankfiókonként 45 ezer eurót fordítottak a felkészülésre, elsősorban az információs rendszer felállítására.

Az euróérmék és -bankjegyek bevezetése pedig 300 millió euróba, bankfiókonként 15 ezer euróba került, ez főként az elvesztett átváltási költségekből adódott.

Franciaországban a bankszektor 4,7 milliárd eurót fordított az átállásra, amelyből 3 milliárd euró a felkészülés első szakaszára esett. Németországban 1 milliárd, bankfiókonként 50 ezer euróba került a pénzcsere - állítja a német takarékpénztárak szövetsége.

A német bankok kiadásainak fedezésében szerepet vállalt a kormány és a nemzeti bank is, így 20 százalékkal kevesebb lett a kiadások összege a bankok által előre tervezettnél. Az osztrák takarékpénztárak szövetsége szerint Ausztria bankszektora 600 millió eurót költött az átállásra.

A takarékpénztárak jelentős szerepet játszottak az euró-átállás folyamatában, mivel az eurózóna 300 millió polgára közül sokan a kiterjedt fiókhálózatukban szerezték be az új pénz érméit és bankóit. Spanyolországban és Németországban az átállás első napjaiban a takarékpénztárak osztották ki az új érmék és bankjegyek több mint 50 százalékát.