Viola
-5 °C
-2 °C

Brit vakok az euró újratervezését kezdeményezik

2002.02.21. 12:21
Nagy-Britannia még nem vezette be az eurót, de a szigetországban máris arra figyelmeztetnek, hogy a vakok nem tudnak megkülönböztetni egymástól egyes euró-bankjegyeket. A vizsgálatok eredményére hivatkozva a stockporti vakok intézete arra szólítja fel az Európai Központi Bankot: tervezze újra az euró-bankókat. Egyesek a politikát sejtik a háttérben.
A stockporti vakok intézete által elvégzett tesztek szerint a vak emberek nem tudják megkülönböztetni az euró egyes bankjegyeit - írja a Manchester Online. Néhány euró-bankó szélessége ugyanis egyforma, szemben a britek húsz-, tíz vagy ötfontosával. A legtöbb vak ember azonnal felismeri a font bankjegyeit, azok különböző szélessége miatt. A fontbankók a névérték növekedésével párhuzamosan öt milliméterrel növekednek, ami elég a vak ember számára, hogy azonnal felismerje tapintás útján az eltéréseket. Azonban a nagy értékű euró-bankjegyek szélessége ugyanakkora.

Rémálom lesz?

A tesztek szerint a vakok nem tudtak különbséget tenni az értékükben igencsak eltérő 100 és 500 eurós bankjegyek között. "A 100, a 200 és az 500 eurós ugyanolyan szélességű. Ha valaki a kezembe adja az egyiket, nem fogom tudni, melyikről van szó. Ha ez lesz a valutánk, akkor az rémálom lesz a vakok számára" - állítja a több mint negyven éve vak Gerald Price. "Igen sok vak ember forog az üzleti életben, akiknek azonnal fel kell ismerniük, hogy mit adtak a kezükbe" - tette hozzá. A vakok intézetének képviseletében Price ezért levelet ír az Európai Központi Banknak és Tony Blair brit miniszterelnöknek a bankjegyek újratervezése érdekében.

Na de mi van a dombornyomással?

Mint ismert, a vakok érdekében az euró bankjegyeinek mérete növekvő, továbbá eltérő a tapintásuk. A 100, 200 és 500 eurós bankók hossza is különböző, azonban szélességük valóban azonos, 82 milliméter. A vakok fellépése azonban így "gyanús", felveti annak lehetőségét, hogy az euróellenes brit szervezetek kerestek maguknak új támogatókat; egy szó sem esik ugyanis arról, hogy a bankjegyek eltérő dombornyomásuk miatt tapintással könnyen megkülönböztethetők egymástól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!