Konstantin
12 °C
25 °C

Euróhadművelet Franciaországban

2001.05.24. 17:13
Sokezer fegyveres, titkos raktárak, páncélmellények, tankok és tűzfegyverek: az év végén valóságos hadművelet lesz az euróérmék és bankjegyek szétosztása Franciaországban. A több tízmilliárd dollár értékű érme- és bankjegyhalmot 35 ezer bankfiókba és 17 ezer postahivatalba kell eljuttatni - közölte a Guardian.
Az országos rendőrfőkapitány az érdeklődők megértését kérve közölte: "Túl sok részletet nem közölhetek, hiszen óriási pénzről van szó. Csak a pénzérmék súlya az Eiffel-torony súlyának háromszorosát teszi ki". Patrice Bergougnoux annyit azért elárult, hogy több ezer rendőr, csendőr és katona őrzi majd a készleteket, és műholdak segítségét is igénybe veszik a konvojok követésénél. A franciák dolgát nehezíti, hogy tengerentúli területeikre is el kell juttatniuk a bankjegyeket.

Terítés három fázisban

Több ezer rendőr, csendőr és katona őrzi majd a készleteket
A pessaci pénzverdében előállított 8,4 milliárd érmét és 1,5 milliárd bankjegyet három fázisban terítik az illetékesek. A pénzt szeptembertől december közepéig speciális vonatokon viszik 84 titkos raktárba. Innen kamionokon továbbítják az eurókat a francia nemzeti bank 131 fiókjába. Az utolsó fázis a karácsony utáni napokban zajlik, a hatóságok szerint ebben a pár napban legalább 14 ezer "különlegesen veszélyesnek" minősített küldetés vár résztvevőkre.

Húszmillió páncélra és fegyverre

Az akcióban résztvevő biztonsági cégek számára a kormány több mint húszmillió frankot különített el. "Ez 2100 páncélmellény, 160 páncélozott jármű és rengeteg fegyver megvásárlására elegendő" - közölte Bergougnoux. A biztonságiaknak feltehetően szükségük lesz a komoly védelemre: tavaly már odáig fajult a helyzet, hogy négy hónap alatt négy biztonsági őrt öltek meg a rablók, és volt olyan támadás, ahol vállról indítható rakétát is bevetettek. A biztonsági őröknek nyárra fogyott el a cérnája: három hétre sztrájkba léptek.

Mindenki felkészületlen

Az euró 2002. február 17-étől válik a hivatalos fizetőeszközzé, ezt megelőzően hat héten át a frank és az euró egyaránt forgalomban lesz. Egy felmérés szerint azonban a francia kisvállalatok és vállalkozók 43 százalékának még ötlete sincs, hogy fog átállni az új fizetőeszközre. De a fogyasztók sem felkészültebbek: amikor az első frankot és eurót is tartalmazó számlák megérkeztek a háztartásokba, a polgárok 20 százaléka az euró-összeget fizette be frankban - a tartozásnak pusztán hatodát egyenlítve ki ezzel.