Orsolya
10 °C
21 °C

Mérgező euró-bankjegyek?

2002.02.27. 15:03
Egy német ügyész azt állítja: az euró bankjegyei megbetegítették. Az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint a bankók szigorú vizsgálatokon estek át, most azonban újabb teszteket végeznek.
Hans-Ekkehard Ploeger azt állítja: orvosa tributyltin nevű anyagot fedezett fel szervezetében. A textíliákban és festékekben is megtalálható vegyi anyagot az euró-bankjegyek színének stabilizálásához használják.

A berlini bíróságon panaszt is emelt az ügyész, aki az egykori keletnémet vezető, Egon Krenz elleni perben a felpereseket képviselte. Ploeger a betegség tüneteiről nem adott felvilágosítást - írja a Yahoo! News.

Uniós hormonzavar?

Ploeger bejelentése előtt egy fogyasztói felmérés vizsgálatokat végzett a tízeurós bankjegyeken. A teszt kimutatta olyan vegyi anyag nyomait, amely a jelentés szerint hatással lehet az ember hormonrendszerére.

Az Európai Központi Bank szóvivője azt állítja: a bankjegyek szigorú egészségügyi vizsgálatokon estek át. A frankfurti bank azonban komolyan veszi a megbetegedésről szóló híreket, és a bankjegyeket további tesztek alá vonják - jelentette ki a szóvivő.