Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Péntektől mindenhol átállnak euróra

2002.02.28. 09:10
Pénteken az eurózóna összes tagállamában már csak az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz. Az Európai Központi Bank (ECB) összességében sikeresnek ítéli meg az átállás mérlegét, és úgy véli: az eurózóna jövendő tagállamaiban hasonlóan simán, s akár gyorsabban is végbe mehet a pénzcsere.
Az Európai Központi Bank bankjegyekért felelős igazgatója szerint az euróátállás feltűnően simán zajlott le.

Antti Heinonen úgy véli: az eurózóna jövendő tagállamaiban még zökkenőmentesebb lehet az európai valutára való átállás folyamata, ha a mostanihoz hasonló tervezés kíséri. - Az újabb tagállamokban az euróátállás akár rövidebb idő alatt is végbemehet - nyilatkozta.

Jobban ment a tervezettnél

Az euró bevezetésének ezen a héten véget érő folyamata már 1999. január 1-jén elkezdődött, amikor az euró megjelent az elszámolásokban. Idén január 1-től már fizikai formában is létezik a valuta. Ettől az időponttól kezdve két hónapos átmeneti időt határoztak meg az euró és a nemzeti valuták együttes használatára. Ennek leteltével az euró lesz a kizárólagos valuta az eurózóna tagállamaiban.

Heinonen kijelentette: öt évvel ezelőtt, a tervezés időszakában még azzal számoltak, hogy a bankjegykiadó automaták átállítása hat hónapot vesz igénybe, ezzel szemben ezt a munkát napok alatt elvégezték.

A készpénzfizetések kevesebb, mint két hét eltelte után már jórészt euróban zajlottak. Németországban, ahol a különösen kedvelt márkát váltották le, sok kiskereskedő már hetekkel a márka mandátumának lejárta előtt vonakodva fogadta el a megszűnésre ítélt német valutát.

Nyolc hét alatt is sikerülne

Az ECB tisztségviselője szerint a nemzeti valuták igen gyors eltűnése a forgalomból, valamint az 51 milliárd euróérme és a 15 milliárd euróbankjegy zökkenőmentes bevezetése azt mutatja, hogy a közös európai pénz bevezetése nyolc hétnél is gyorsabban megtörténhet.

Az eurózóna 12 tagállama közül 9 ország nyolc hét alatt viszi véghez a pénzcserét, és február 28-án válik meg saját pénzétől. Három tagország pedig már korábban befejezte az átállást: Hollandia január 27-én, Írország február 9-én, Franciaország február 17-én vett búcsút nemzeti valutájától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!