Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Péntektől mindenhol átállnak euróra

2002.02.28. 09:10
Pénteken az eurózóna összes tagállamában már csak az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz. Az Európai Központi Bank (ECB) összességében sikeresnek ítéli meg az átállás mérlegét, és úgy véli: az eurózóna jövendő tagállamaiban hasonlóan simán, s akár gyorsabban is végbe mehet a pénzcsere.
Az Európai Központi Bank bankjegyekért felelős igazgatója szerint az euróátállás feltűnően simán zajlott le.

Antti Heinonen úgy véli: az eurózóna jövendő tagállamaiban még zökkenőmentesebb lehet az európai valutára való átállás folyamata, ha a mostanihoz hasonló tervezés kíséri. - Az újabb tagállamokban az euróátállás akár rövidebb idő alatt is végbemehet - nyilatkozta.

Jobban ment a tervezettnél

Az euró bevezetésének ezen a héten véget érő folyamata már 1999. január 1-jén elkezdődött, amikor az euró megjelent az elszámolásokban. Idén január 1-től már fizikai formában is létezik a valuta. Ettől az időponttól kezdve két hónapos átmeneti időt határoztak meg az euró és a nemzeti valuták együttes használatára. Ennek leteltével az euró lesz a kizárólagos valuta az eurózóna tagállamaiban.

Heinonen kijelentette: öt évvel ezelőtt, a tervezés időszakában még azzal számoltak, hogy a bankjegykiadó automaták átállítása hat hónapot vesz igénybe, ezzel szemben ezt a munkát napok alatt elvégezték.

A készpénzfizetések kevesebb, mint két hét eltelte után már jórészt euróban zajlottak. Németországban, ahol a különösen kedvelt márkát váltották le, sok kiskereskedő már hetekkel a márka mandátumának lejárta előtt vonakodva fogadta el a megszűnésre ítélt német valutát.

Nyolc hét alatt is sikerülne

Az ECB tisztségviselője szerint a nemzeti valuták igen gyors eltűnése a forgalomból, valamint az 51 milliárd euróérme és a 15 milliárd euróbankjegy zökkenőmentes bevezetése azt mutatja, hogy a közös európai pénz bevezetése nyolc hétnél is gyorsabban megtörténhet.

Az eurózóna 12 tagállama közül 9 ország nyolc hét alatt viszi véghez a pénzcserét, és február 28-án válik meg saját pénzétől. Három tagország pedig már korábban befejezte az átállást: Hollandia január 27-én, Írország február 9-én, Franciaország február 17-én vett búcsút nemzeti valutájától.