Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nagy Britannia - csak óvatosan az euróval

2003.01.08. 12:21
Nagy Britanniának nem kell elsietnie az euró bevezetését, nyilatkozta Peter Hain, volt európai ügyekkel megbízott miniszter, aki mindeddig közismerten az euró egyik leghatározottabb brit támogatója volt.
Nem szabad félvállról venni azt a bizonyos öt gazdasági tesztet, és korántsem kell elhamarkodni az euró beveztését, véli Peter Hain. Az ex-miniszter a BBC televíziónak adott interjújában kifejtette: Nagy Britannia tagja akar lenni az euróövezetnek, ám csupán gazdaságilag megfelelő körülmények között, s ezért ragaszkodik konokul az öttesztes kiértékeléshez.

Nem kell őrültként rohanni

Bár az euró nagy híveként ismert politikus most is úgy gondolja, hogy a szigetországnak nem szabad örökre az euróövezeten kívül rekednie, azt sem tartja szerncsésnek, hogy a britek őrültként rohanjanak a közös valutaövezetbe.

"Számomra nincs jelentősége annak, hogy a csatlakozás az idén, jövőre, vagy csak két esztendő múlva történik meg. Az időzítés nem számít, a lényeg az, hogy a brit euró bevezetését nem lehet a végtelenségig halasztgatni. Egyedül a gazdasági helyzet alapján kell dönteni." - nyilatkozta Peter Hain a The Sunday Timesnak.

Svéd és dán népszavazás

A EU tizenöt tagja közül csupán Nagy Britannia, Svédország és Dánia döntött úgy, hogy nem csatlakozik az euróövezethez. A svéd kormány 2003. szeptember 14-én tartja meg a lakossági véleményt feltérképező népszavazást. Karácsony táján Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök bejelentette, hogy országában 2004-ben vagy 2005-ben tartanak újabb referendumot a csatlakozásról. 2000-ben a dánok úgy döntöttek, megőrzik saját nemzeti valutájukat.