Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Naponta fülelnek le euróhamisító bandákat Európában

2003.02.14. 15:17
Kétszázezer euró értékű hamisított euró-bankjegyre bukkantak az ír rendőrség munkatársai pénteken hajnalban. A bűnözők angol fontot is gyártottak. Szerdán bolgár, csütörtökön lengyel euró-hamisító bandát számoltak fel.
Egy dublini műhelyben az ír rendőrök eurót és angol fontot hamisító kis üzemre bukkantak pénteken. Mikor a rendőrség munkatársai behatoltak, a hamisítók éppen angol 10 fontos bankjegyeket nyomtattak, ezekből 150 ezer font értékben sikerült legyártaniuk a hamisítványokat. A hatóságok három nyomtatót találtak, azok éppen 10 és 50 eurósokat öntöttek ki magukból. A hamisítványokat kiváló minőségűnek nevezték a szakemberek.

Az ügy kapcsán az ír rendőrség letartóztatott egy 54 éves férfit, a nyomtatáshoz használt számítástechnikai berendezéseket pedig lefoglalták, azokat szakértők vizsgálják meg.

Tapasztalt pénzhamisító szakemberek

Napokon belül ez már a harmadik nagy fogása az euró-hamisító bandák elleni rendőri erőknek. A lengyel rendőrség a német bűnüldözőkkel együttműködve csütörtökön számolta fel az első lengyelországi euró-hamisító csoportot. Az üggyel összefüggésben 12 személyt - 10 lengyelt és 2 ukránt - vettek őrizetbe. A banda felgöngyölítése több hónapot vett igénybe. A Varsó környéki településen működő titkos nyomdában becslések szerint másfélmillió hamis eurót állítottak elő a bűnözők, akik között "tapasztalt, börtönviselt pénzhamisítók" is voltak. A rendkívül szakszerűen hamisított bankjegyeket Lengyelországban és Nyugat-Európában hozták forgalomba.

A bolgár vonal

Brüsszelben és Charleroiban 78 ezer darab hamisított 20, 50 és 100 euró címletű bankjegyet foglaltak le. A razziák során tíz személyt vettek őrizetbe, akik közül az ügyészség szerdán előzetes letartóztatásba helyezett nyolcat. (Állampolgárságukról nem szólnak a sajtójelentések.) Az első információk szerint egy több országra kiterjedő hálózat belgiumi csoportját fedezték fel. A hamis bankjegyek itt is igen jó minőségűek voltak és előállításuk a nyomozás eddigi adatai szerint egy bulgáriai kisvárosban folyt. Belga információk szerint a hamis pénzt maguk a bűnözők vitték át a határon és kelet-európai prostituáltak révén hozták forgalomba Brüsszelben, valamint más nyugat-európai városokban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek