Alakulóban a páneurópai nyugdíjrendszer

2003.03.17. 09:53
Az európai munkaerő-mobilitást szolgálja az egységes, Európa-szerte érvényes nyugdíjrendszer EU-direktívája. Az Európai Unió azt is szeretné, ha megvalósulna a nemi egyenlőség a magánnyugdíj-pénztári és egészségbiztosítási befizetésekben. Jelenleg a nőknek többet kell fizetniük, mint a férfiaknak, illetőleg 9-12 százalékkal kevesebbet jövedelmez számukra ez a befektetés.
Az európai "mobil" dolgozók 2005-től élvezhetik a kontinens-szerte érvényes nyugdíjrendszert, miután az Európai Parlament elfogadta a régóta várt nyugdíj-direktívát. A szabályozás része annak az EU-s törekvésnek, hogy 2005-re egységes európai pénzügyi piac jöjjön létre. Az Európai Bizottság számításai szerint az új szabályok következtében a multinacionális cégek mintegy 40 millió eurót spórolhatnak meg azzal, hogy egy közös alapba kerülnek majd a megtakarítások.

A "határokon átnyúló" nyugdíjak adózásáról még nem döntött az EU, de ezt egy külön direktívában időben szabályozzák. A nyugdíj-direktíva a Európai Tanács vélhetően jóváhagyó szavazása után három hónapon belül életbe lép, és hatása két éven belül érezhető lesz.

A páneurópai nyugdíjrendszer a munkaerő áramlását segíti majd elő, ami az EU egy másik fontos célja. Az egységes nyugdíjrendszer a magán megtakarításokat kínáló cégek számára maga a paradicsom: termékeiket szélesebb, egységes piacon jóval könnyebben tudják értékesíteni.

A nőknek kevesebb jut

Brüsszel még nem teljesen elégedett a jelenlegi rendszerrel. Az EU azt szeretné, ha a különböző magánnyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerek egyforma befizetéseket kérnének tagjaiktól, és nem különböztetnék meg őket nemük szerint. A német Handelsblatt napilap szerint az európai bizottság idén júniustól léptetné életbe az új szabályozást, s a bizottság társadalmi ügyekkel foglalkozó biztosa, Anna Diamantopoulou addigra "nemtől független" tarifákat szeretne elfogadtatni a magáncégekkel.

A jelenlegi rendszer szerint a nők nagyobb nyugdíjjárulékot fizetnek, mint a férfiak. Az ugyanazt az összeget fizető férfi és nő esetében 9-12 százalékos jövedelemkülönbség is lehet a kifizetéskor. A biztosító társaságok ellenzik a változást, mondván: a férfiaknak ezentúl többet kellene fizetniük. Szerintük a nemek közti egyenlőséget az állami nyugdíjrendszerben meg lehet teremteni, de a magánszférában nem.

Az új szabályozást az EU összes tagállamának el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

Magyarország nem változtat

Magyarországon sem a nyugdíjkorhatár, sem a nyugdíjemelés módja, sem az egészségügyi ellátás mikéntje nem változik az uniós csatlakozás után - nyilatkozta a napokban Csehák Judit egészségügyi miniszter. Az európai közösség tagállamai fontosnak tartják az idősek társadalmi integrációját, így a kormány egyik fő törekvése, hogy a nyugdíjak vásárlóérték-növekedése ne maradjon el lényegesen a reáljövedelmek emelkedésétől. Ez persze az alacsony jövedelmű idősek életminőségének javításához nem elég, ehhez külön intézkedésre van szükség.  • Hírek
  • Bankszámla