Szabadon dolgozhatunk Írországban

2003.03.26. 09:37
Írországban a magyarok is szabadon vállalhatnak majd munkát, az országnak ugyanis szüksége van külföldi munkaerőre. Azonban ha a helyzet romlana, saját munkaerő-piaca védelmében a kormány kész a döntést megváltoztatni.
Mint ismeretes, az ír kormány megnyitotta munkapiacát a 2004-ben csatlakozandó országok előtt. A kormány döntése értelmében a 10 csatlakozó országból származók munkavállalási engedély nélkül, szabadon vállalhatnak munkát. (Ez volt egyébként az első olyan bejelentés egy EU tagország részéről, amely a munkaerő piac teljes megnyitását helyezte kilátásba.) Dublin tehát nem alkalmazza azt a nizzai szerződésben lévő klauzát, amely szerint a csatlakozás után hét évig mód van arra, hogy egy adott ország ne engedélyezze az "újaktól" érkezők munkavállalását.

40 ezer vendégmunkás

May Harney ír miniszterelnök-helyettes szerint az országnak szüksége van külföldi munkaerőre. A kormány ugyanakkor fenntartja magának azt a jogot, hogy visszavonja a liberális intézkedést, ha romlik a foglalkoztatottság helyzete.

Írországban tavaly 40 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki, s az engedélyek 35 százalékát olyan állampolgárok kapták, akik a 2004-ben csatlakozó országokból származnak.

Jelenleg Nagy-Britannia, Spanyolország, Dánia, Finnország és Hollandia követ az írekével azonos munkaerő-politikát. Franciaország, Németország és Ausztria a saját munkaerő védelme, a növekvő munkanélküliség megfékezése érdekében egyelőre nem nyitja meg piacát a csatlakozó országok előtt.  • Tippek
  • Hírek