Emőke
-4 °C
9 °C

Egyre nő az EU-csatlakozást ellenzők aránya Norvégiában

2003.04.02. 10:30
Végéhez közelednek az Európai Gazdasági Térség (Euopean Economic Area, EEA) és Norvégia közötti egyeztetések. A norvég miniszterelnök szerint az EEA-egyezmény jobb, mint a korábbi szabadkereskedelmi megállapodás. Az északi országban közben lassan, de biztosan nő az EU-t ellenzők tábora.
Norvégia miniszterelnöke, Kjell Magne Bondevik szerint még mindig alkalmasabb országa számára az EEA egyezmény, mint a korábbi szabadkereskedelmi megállapodás. Ennek ellenére Bondevik az EU-tagságot nem tartja szükségesnek országa számára, így 1994-es véleménye ("Nem EU-nak, Igen az EEA-nak!") nem változott.

Fizetnek, hogy kereskedhessnek

Ennek ellenére a norvég miniszterelnök úgy véli, az EEA jobban csorbította az ország szuverenitását, mint azt ő korábban hitte. Ráadásul mivel Norvégia nem tagja az EU-nak, nincs befolyása az EEA szabályaira.

A tervek szerint ezen a héten ér véget a felújított EEA egyezményről folytatott tárgyalás az EU tagországok, a csatlakozók és az EFTA-országok (Novégia, Liechtenstein és Izland) között. Időben megegyeznek, már csak arról folyik a vita, hogy mennyit kell az EFTA országoknak fizetni ahhoz, hogy a 25-ök közös európai piacára bevihessék termékeiket. Az EFTA országok utolsó ajánlata 140 millió euró, - ez azt jelentené, hogy például Norvégia hatszor többet fizetne, mint eddig.

A nők inkább belépnének

Ami a norvégok EU tagságát illeti, úgy tűnik a "nem" oldal megerősödött, és a határozatlanok táborából vonzott új híveket. A márciusi Sention/Norsk Statistikk felmérése szerint az "igen" oldal aránya 49,6 százalékról 49,5 százalékra csökkent. A "nem" oldal változása látványosabb: januárban 33,9 százaléknál tartottak, februárban 36,4 százalékot regisztráltak, míg márciusban már 38,1 százalékot értek el.

A nemek viszonya az EU csatlakozás kérdéséhez, eléggé megoszlik. A legtöbb férfi (57 százalék) elutasítja a csatlakozást, 34 százalékuk szavazna igennek. Nők esetében 42 százalékuk fogadná el az EU tagságot és 43 százalékuk nem.

A csatlakozást támogatók többsége városi, magas jövedelemmel rendelkező, 40 év körüli lakos. A nem oldal Norvégia északi és központi részében erős, és igen kedvelt falusi környezetben.