Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A csatlakozás után triplázódhat a lengyel áfa

2003.04.09. 10:21
Az uniós irányelvekhez kell igazítania nemzeti áfa-szinteket a 2004-ben csatlakozó tíz országban - kivételt csupán néhány, igen érzékeny területen tesznek, amelyek esetében egyedi átmeneti időszakot rögzítettek a csatlakozási egyeztetések során. Lengyelországban egyes termékek, szolgáltatások áfája az eddiginek akár háromszorosára is nőhet.
A lengyel kormány már elkészítette a törvényjavaslatot, amely több árucikk és szolgáltatás esetében az áfát 7 százalékról 22 százalékra növeli, tájékoztat a Rzeczpospolita. A forgalmi adó jelentős megemelésénél a gyermekeknek szánt termékekre "sincsenek tekintettel"; drágább lesz a ruházat, a gyermekcipő, az iskolai felszerelés, sőt babakocsi is.

Elmaradt mentesség

A lengyel fogyasztókat az építőanyagok áfájának növelése is sújtja, sőt, az adóemelés bizonyos egészségügyi szolgáltatásokhoz szükséges felszerelésekre is kiterjed. A gazdálkodók többet fizetnek majd az új mezőgazdasági gépekért, tekintettel arra, hogy a csatlakozási tárgyalások során a lengyel kormánynak nem sikerült legalább rövid átmeneti - csökkentett áfás - időszakot kialkudnia a gazdák számára.

A lengyel pénzügyminisztérium becslései szerint az új törvény 400 millió eurót hoz az államkasszának.

Lesz nulla kulcs is

A lengyelországi adóemelés mindazonáltal nem érint minden terméket, szolgáltatást. A csatlakozási tárgyalások során rögzítették, hogy 2007. december 31-ig a könyvekre 0 százalékos áfát számíthatnak, az építkezések számláira pedig 7 százalékot. 2008. április 30-ig "ultracsökkentett", 3 százalékos áfát vesznek figyelembe a mezőgazdasági beruházásoknál (kivéve az új gépek beszerzését), valamint az élelmiszerekre is csupán 3 százalékos áfát rónak ki. További megállapodások csökkentett fogyasztóiadó-szintet állapítanak meg a dohánytermékek esetében 2008. december 31-ig, valamint a csatlakozást követő egy éven át hasonlóan csökkentett áfát számolnak a környezetkímélő üzemanyagok esetében.