Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Blair jövőre népszavazást tartana az euróról

2003.04.16. 09:36
Nagy Britanniában egyre többen vélekednek úgy, hogy Tony Blair az iraki háború kapcsán szerzett népszerűségét az euró szolgálatába állítja. A találgatások szerint a brit kormányfő jövőre népszavazást tartana az euró bevezetéséről annak ellenére, hogy a jelek szerint Gordon Brown pénzügyminiszternek az öt gazdasági teszt kiértékeléséről készülő jelentése aligha kedvez majd a közös pénz bevezetésének.
Várhatóan három héten belül megszületik Gordon Brown "ítélete" a brit euró bevezetésének lehetőségéről. Napilapok szerint a pénzügyminiszter az öt gazdasági teszt kiértékelését követően úgy dönt majd, hogy a szigetországban az euró bevezetése egyelőre nem ajánlatos. A sajtó azt is tudni véli, hogy Tony Blair kemény nyomást gyakorol pénzügyminiszterére: nyisson utat a népszavazás megtartása felé.

A Sun szerint Tony Blair attól sem riad vissza, hogy leváltsa pénzügyminiszterét, amennyiben az elleneszegül az ambíciós euróterveknek, viszont ha támogatja az eurókampányt, a kormányfő arra is készen áll, hogy a későbbiekben visszavonuljon, és utódaként Gordon Brown-t támogassa.

Brown önmaga ellen?

Nemrégiben Tony Blair bejelentette, öt teljes héttel elhalasztaná a jövő évi brit helyhatósági választásokat. A halasztás hivatalos indoklása az, hogy a szavazópolgárokat ne kelljen rövid időn belül két alkalommal is az urnákhoz szólítani. Elemzők viszont úgy vélekednek, a halasztás valódi oka 2004 áprilisában vagy májusában "helyet csinálni" az euró-referendumnak.

A költségvetéssel kapcsolatos, hagyományos nyilatkozata során Gordon Brown hangsúlyozta: Nagy Britannia és az USA gazdasági helyzete sokkal jobb az Európai Unió tagországainak helyzeténél. Kissé különösnek hatna, ha alig néhány héttel ezután hirtelen fordulattal azt nyilatkozná: "Várjunk csak egy pillanatra, ne törődjenek a korábbi kijelentésemmel, így vagy úgy, az euró bevezetése elkerülhetetlen" - írja a BBC elemzője.

Irak is bekavar

Elemzők arra helyezik a hangsúlyt: vajon mennyire fokozza a kormányfő merészségét az, ahogyan - a közvéleménnyel szembeszegülve - kezelte az iraki háború ügyét, amivel végül sikerült növelnie népszerűségét.

Az euró támogatói még bíznak abban, hogy bár a pénzügyminiszter meghagy egy kiskaput, a kormányfőnek pedig jövőre lehetősége lesz a gazdasági tesztek felülvizsgálatát kérni, így a népszavazás is kap még egy esélyt.

A Times újabb Populus-felmérése szerint egyébként az utóbbi egy hónap alatt tekintélyesen növekedett a Brit Munkáspárt támogatottsága. A hétfőn közzétett adatok szerint a munkáspárt népszerűsége 41 százalékos volt - 7 százalékkal magasabb, mint egy hónappal ezelőtt -, míg a konzervatív párté 29 százalékos, a liberális demokratáké pedig 22 százalékos.