Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

ECB: ne költsék el azt a pénzt, ami nincs

2002.03.05. 15:18
Az Európai Központi Bank (ECB) arra figyelmezteti az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit: ne számoljanak költségvetési bevételként a megszűnt, de mind ez ideig nem visszaváltott nemzeti bankjegyek mintegy 40 milliárd eurós értékével - írja az euro.hu. A figyelmeztetés oka az, hogy a be nem váltott valutákat több helyütt rendkívüli bevételként kezelik, összegüket néhol már be is tervezték egyes költségvetési kiadások fedezeteként.
Március 1-jére - ettől a naptól kezdve már csak az euró az egyetlen hivatalos fizetőeszköz az eurózóna országaiban, - még a nemzeti bankjegyek 15 százaléka nem tért vissza a tagállamok jegybankjaihoz. Az érintett országok pénzügyminiszterei jó előre szemet vetettek a be nem váltott bankókra, amelyekkel a költségvetések lyukait tudnák betömni.

Nyugati sajtójelentések szerint elsősorban Belgium, Hollandia, Franciaország és Írország számít arra, hogy a régi bankókat bizonyos "csekély arányban" sosem váltják majd be. Az ír központi bank úgy becsüli: az ír font bankjegyeinek 5 százaléka tűnik így el véglegesen, sok közgazdasági szakember azonban ennél nagyobb százalékarányt is el tud képzelni.

Mindenki bekalkulálta

Franciaországban a be nem váltott összegeket már beállították a költségvetés bevételei közé, s hetek óta az elköltésén vitatkoznak. Írországban és Belgiumban a többletet a nyugdíjrendszer egyensúlyának javítására szerették volna fordítani.

Az ECB mostani figyelmeztetése érzékenyen érintheti az eurózóna összes pénzügyminiszterét, hiszen az "extra bevétellel" valamennyien számoltak, noha ezt nem mindenütt deklarálták.