Natália
1 °C
7 °C

ECB: ne költsék el azt a pénzt, ami nincs

2002.03.05. 15:18
Az Európai Központi Bank (ECB) arra figyelmezteti az eurózóna tagállamainak pénzügyminisztereit: ne számoljanak költségvetési bevételként a megszűnt, de mind ez ideig nem visszaváltott nemzeti bankjegyek mintegy 40 milliárd eurós értékével - írja az euro.hu. A figyelmeztetés oka az, hogy a be nem váltott valutákat több helyütt rendkívüli bevételként kezelik, összegüket néhol már be is tervezték egyes költségvetési kiadások fedezeteként.
Március 1-jére - ettől a naptól kezdve már csak az euró az egyetlen hivatalos fizetőeszköz az eurózóna országaiban, - még a nemzeti bankjegyek 15 százaléka nem tért vissza a tagállamok jegybankjaihoz. Az érintett országok pénzügyminiszterei jó előre szemet vetettek a be nem váltott bankókra, amelyekkel a költségvetések lyukait tudnák betömni.

Nyugati sajtójelentések szerint elsősorban Belgium, Hollandia, Franciaország és Írország számít arra, hogy a régi bankókat bizonyos "csekély arányban" sosem váltják majd be. Az ír központi bank úgy becsüli: az ír font bankjegyeinek 5 százaléka tűnik így el véglegesen, sok közgazdasági szakember azonban ennél nagyobb százalékarányt is el tud képzelni.

Mindenki bekalkulálta

Franciaországban a be nem váltott összegeket már beállították a költségvetés bevételei közé, s hetek óta az elköltésén vitatkoznak. Írországban és Belgiumban a többletet a nyugdíjrendszer egyensúlyának javítására szerették volna fordítani.

Az ECB mostani figyelmeztetése érzékenyen érintheti az eurózóna összes pénzügyminiszterét, hiszen az "extra bevétellel" valamennyien számoltak, noha ezt nem mindenütt deklarálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?