Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vége az ingyenes egészségügyi ellátásnak Nagy-Britanniában?

2003.05.06. 12:58
Ha Nagy-Britannia csatlakozik az euróövezethez, akkor az országnak fel kell adnia a temérdek állami pénzt felemésztő Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatást (NHS). Az Európai Központi Bank jelentésében foglaltak az eurót ellenzők malmára hajtják a vizet.
Az európai gazdaság nem tudja fenntartani a brit nemzeti egészségügyet, ezért, ha a britek bevezetik az eurót, le kell mondaniuk az állami adókból fenntartott rendszerről. Az Európai Központi Bank jelentése szerint az ingyenes ellátást a sürgősségi esetekre kellene korlátozni. Ha az adózók pénzéből fenntartott szisztéma fennmarad, akkor Nagy-Britannia visszahúzza az európai gazdaságot és megnöveli az inflációt.

Az idősebb briteknek is le kell mondaniuk az állami nyugdíj melletti adóalapú egészségügyi szolgáltatásokról, hiszen az adó növelése politikailag elfogadhatatlan eszköz újabb alapok gyűjtésére. A rendszert állami kölcsönökből sem tudnák fenntartani, miután óriási összeg van szó.

A kormány cáfol

Az EKB anyaga értelemszerűen az eurót ellenzők malmára hajtja a vizet. A jelentésben foglaltakat annak bizonyítására használják majd fel, hogy az euró elfogadása után jelentősen csökken Nagy-Britannia nemzeti függetlensége.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a kormány soha sem veszélyeztetné az ingyenes egészségügyi ellátást. "Mindaddig, amíg munkáspárti kormány van hatalmon, az egészségügyet az adókból finanszírozzuk. Az egészségügyi szolgáltatások kérés alapján, szükség esetén, és nem az egyén fizetési lehetősége alapján vehetők igénybe a jövőben is."

A vállalkozások az euró mellett lobbiznak

A gazdasági élet szereplői azt szeretnék, ha még a jelenlegi kormány mandátuma alatt népszavazást tartanának az euróról: az erős brit font ugyanis elriasztja a külföldi befektetőket, s így hátráltatja a brit gazdaság növekedését.

Gordon Brown pénzügyminiszter csupán a 2005 vagy 2006-ban sorra kerülő általános választások után szeretne referendumot, Tony Blair miniszterelnök viszont a minél előbbi népszavazást részesítené előnyben. A brit euró sorsát nagymértékben befolyásoló hatásvizsgálatok, az "öt gazdasági teszt" eredménye egyelőre nem ismert, de kiszivárgott értesülések szerint az nem lesz kedvező az euró hívei szempontjából.