Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tovább csökken az euró svéd támogatottsága

2003.05.08. 09:44
Az országnak az Európai Monetáris Unióhoz (EMU) való csatlakozása megállítja az áremelkedéseket, ígéri a svéd kormány. A bejelentéssel egyidőben ismertették a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményét, miszerint az euró svéd bevezetését ellenzők tábora további nő.
Az áremelkedéssel kapcsolatos aggodalmak eloszlatása érdekében a svéd kormány különleges egyezményt kötött a vállalkozókkal, a közszolgáltatókkal és az érintett szakszervezetekkel. Eszerint az euró bevezetése előtt és után egy-egy hónapon át befagyasztják az árakat Svédországban.

- Egy termékért ugyanannyit kell majd fizetni euróban, mint amennyit koronában ér, sem többet, sem kevesebbet - ígérte Ann-Christin Nykvist fogyasztási miniszter, a titokban vagy tudatlanság miatt történő áremelkedések megelőzésére létrehozott kormánybizottság(!) tagja.

Még egyharmad sem vezetné be

Svédországban szeptember 14-én lesz az euróreferendum. Az ország EMU-tagságát támogatók aránya jelenleg alig 31 százalékos, míg az ellenzőké 46 százalék. A Gallup Intézet által végzett felmérésből az derül ki, hogy április második felében, tehát néhány hét alatt az euró támogatottsága 36 százalékról 31-re esett vissza. A pénz ellenzőinek aránya 43-ról 46 százalékra növekedett, s 3 százalékponttal 23 százalékra emelkedett a bizonytalanok aránya is - mutat rá a TEMO közvélemény-kutatása.

Enyhén növekedett az EU népszerűsége Norvégiában

A norvégoknál jelenleg 49,9 százalék támogatja az ország uniós tagságát, míg 36,4 százalék ellenzi. Március óta a támogatók tábora 0,4 százalékkal bővült, míg az ellenzőké 1,7 százalékkal csökkent, derül ki a Nationen című lap által ismertetett felmérési eredményekből.

A Sentio/Norsk Statistikk legfrissebb közvélemény-kutatása ugyanakkor megerősíti, hogy a nők valamivel nagyobb mértékben (42 százalék) ellenzik az ország uniós tagságát, mint a férfiak (41 százalék). A harminc évesnél fiatalabbak között szintén fokozottabb EU-szkepticizmus tapasztalható (46 százalék), főként az alacsony jövedelemkategóriába tartozó személyek, valamint az ország északi részén élők körében.