Valér
4 °C
8 °C

A britek kétharmada ellenzi az euró bevezetését

2003.05.09. 09:35
Miközben a brit politikai vezetők többsége az euró bevezetése mellett kardoskodik, a britek többsége nem támogatja az euró bevezetését. A The Times napilap megbízásából végzett Populus felmérés szerint a polgárok jól elhatárolható harmadokba sorolhatók: egyharmaduk teljesen elutasította a csatlakozás gondolatát, egyharmaduk támogatja az új pénznemet, míg a harmadik harmad pillanatnyilag ellenzi az euró bevezetését, de elképzelhető, hogy meggondolja magát.
A brit kormány június első hetére ígérte annak eldöntését, hogy az euró megfelel-e a brit kormány meghatározott öt gazdasági feltételnek. Az esetleges kedvező döntés megnyitja az utat az euróreferendum előtt. Szakértők szerint egy népszavazáson a lakosság jelenleg elutasítaná az eurócsatlakozást, mert a britek még nincsenek felkészülve a közös európai pénz elfogadására.

A megkérdezettek 32 százaléka egyetértett azzal a mondattal: "Úgy vélem soha sem jön el a megfelelő idő az eurócsatlakozásra." A britek 35 százaléka mondta azt, hogy "Szerintem még nincs itt az idő a csatlakozása, talán a jövőben". Csupán 21 százalékuk választotta a következő mondatot: "Csatlakozzunk az euróhoz, ha a gazdasági feltételek adottak", és 10 százalékuk fogadta el saját véleményeként azt, hogy Nagy-Britanniának azonnal el be kell vezetnie az eurót. A Populus 1000 felnőttet kérdezett meg telefonon, május 2 és május 4 között.

Gyengül a font

Az eurót támogatók táborának nyújt alapos érvet az a tény, hogy a brit font lassan, de biztosan veszít értékéből az euróval szemben. Csütörtökön egy eurót 71,1 pennyért lehetett megvásárolni, négy évvel ezelőtt, az euró bevezetésekor, 1999. január elsején 70,55 pennyért váltották az új pénzt. A font mélyrepüléséhez hozzásegített a spekulációs légkör is, a pénzügyi befektetők ugyanis az Angol Nemzeti Bank kamatcsökkenésére várnak.

Az euró idén 9 százalékkal erősödött a fonttal szemben, ugyanakkor rendkívüli módon megerősödött a dollárral és a jennel szemben is. Üzletemberek egy csoportja arra szólította fel a brit központi bankot, hogy csökkentse a kamatokat, ezáltal növelve a brit termékek és szolgáltatások nemzetközi versenyképességét. A csökkentés sokak várakozása ellenére csütörtökön elmaradt, az irányadó kamat 3,75 százalék.

48 éves mélypont

A döntés előtt a Reuters álal megkérdezett 32 közgazdász közül 20 csökkentésre számított, ugyanakkor többen rámutattak, hogy a font jelentős értékvesztése a kamatlábat változatlanul hagyását is indokolttá teszi.

Legutóbb egyébként három hónappal ezelőtt csökkentett kamatot az angol nemzeti bank, 48 éve nem tapasztalt alacsony kamatszintet állapítván meg. Igaz, a 3,75 százalékos kamat még így is jóval magasabb, mint az eurózóna 2,5 százaléka.