József, Bánk
-6 °C
0 °C

Évente 3,5 milliárd eurónyi tévedés a holland építkezéseken

2003.05.12. 09:43
Hollandiában 3,5 milliárd eurót emésztenek fel évente az építőipar tévedései. Az összeg az ágazat éves forgalmának 7-8 százalékát teszi ki.
- A számok azt mutatják, hogy a hollandiai beruházásokkal komoly gondok vannak - nyilatkozta Jan Straatman, az Építkezéskutatási Alapítvány (SBR) igazgatóhelyettese. Az SBR a lakóház- és az infrastruktúra-építő ipar forgalmát vizsgálva jutott a lesújtó adatokhoz.

Mozgalom: hibázz kevesebbet

A tévedések miatti extra költségek az ágazat teljes egészében kimutathatók, a tervezőasztaltól kezdve az ingatlanok kivitelezéséig. Az építkezési vállalkozók az építészekre panaszkodnak, akik szerintük hibás tervrajzokat készítenek, és nem hajlandók elfogadni a reklamációkat, ha a tévedések miatt gondok keletkeznek az építkezésen.

Az építészek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a cégek nem készülnek fel eléggé egy-egy újabb projekt megvalósítására. A szaktanácsadó iroda szerint öt építkezési cégből négy úgy véli, csökkenteni lehet a tévedések okozta költségeket. Az SBR a bejelentéssel egy időben mozgalmat indított az építkezési hibák számának csökkentéséért.