Tamás
-7 °C
8 °C

Nem lesz kiegyensúlyozott német költségvetés 2006-ra

2003.05.14. 10:28
A német gazdaság "nincs formában", az idén egészen biztosan megszegi az euróövezet szabályait, de szinte bizonyos, hogy nem tudja teljesíteni az EU által kijelölt feladatot sem, miszerint 2006-ig kiegyensúlyozott költségvetést kell kialakítania.
A szomorú német kilátások aggodalmakat keltenek a stabilitási és növekedési paktum sorsát illetően is.

Egyszerűen nem megy

- Gazdasági csoda kellene ahhoz, hogy a kitűzött célokat teljesíteni lehessen, fogalmazott a német sajtónak adott nyilatkozataiban Hans Eichel pénzügyminiszter. A Der Spiegel azt írja: a miniszter szerint az idei költségvetési hiány messze meghaladja a tervezett 18,9 milliárd eurót, jóval átlépi a GDP 3 százalékában meghatározott hiányküszöböt, megszegve az EU paktumában rögzített előírás.

Gerhard Schröder kancellár úgy látja, hogy a költségvetési helyzet kiegyensúlyozása 2006-ra szinte reménytelen. Ehhez olyan mértékű gazdasági növekedésre volna szükség, amiben nem lehet bízni. Ahhoz pedig Schröder nem adja a nevét, hogy a hiányzó bevételeket a kiadások lefaragásával pótolják, leállítva ezzel a még be sem indult, 2005-re tervezett adóreformot.

Aki másnak_

Az Európa legnagyobb gazdaságaként számon tartott Németország vezető politikusainak nyilatkozatai nagy nyugtalanságot keltenek az EU gazdaságpolitikusainak körében.

Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi biztos telefonon hívta fel a német pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy 2004-ben Németországnak szigorúan be kell tartania a 3 százalékos költségvetési hiányküszöböt. Berlini források úgy vélekednek: Pedro Solbes attól tart, hogy amennyiben Németország három egymást követő évben nem képes eleget tenni a 3 százalékos követelménynek, akkor a franciák és az olaszok sem érzik majd fontosnak és indokoltnak tiszteletben tartani a stabilitási paktum előírásait. A német probléma a gazdasági következmények mellett erkölcsileg is kényes helyzetet teremt, hiszen annak idején éppen Németország ragaszkodott ahhoz, hogy a paktumban szerepeljen a GDP 3 százalékában meghatározott költségvetési hiányküszöb.