Zoltán
-4 °C
9 °C

Harmincötezer svéd állásba kerülne az euró elutasítása

2003.05.15. 10:35
Svédországban hivatalosan is kezdetét vette az ország Európai Monetáris Unióhoz való csatlakozást szorgalmazó "igen"-kampány.
Göran Persson svéd miniszterelnök ez alkalomból azt nyilatkozta, hogy a csatlakozás jelentősen megnövelné Svédország politikai befolyását az EU-ban, míg az euró elutasítása súlyos hátrányokkal járna. Ráadásul elutasító népszavazási eredmény esetén Svédországnak nem adatna meg rövid időn belül a "javítás" lehetősége, figyelmeztet a miniszterelnök.

- Az euróövezethez való csatlakozással feladjuk ugyan szuverenitásunk egy részét, cserébe viszont oltalmat nyer a világpiac hatásainak kitett gazdaságunk - mondta Göran Persson.

Az elutasító válasz az irányadó kamatok emelkedéséhez vezetne, s az állami szektornak ezzel okozott évi 1,09 milliárd eurós veszteség mintegy 35 ezer egészségügyi munkahelyet veszélyeztetne.

Lindh külügyminiszter szerint a svéd külpolitika európai uniós befolyása jelentősen kárt szenvedne egy "nem" esetén.

Baljós felmérési eredmények

Sören Wibe, a Svédország EMU-tagságát ellenző tábor vezéregyénisége az euróövezeten kívül is nagyszerűen boldoguló Dániával példálózik. Az ő érvei egyelőre sikeresebbek, hiszen két májusi felmérés is az ellentábor fölényéről számol be. Az április 20. és május 5. közötti időszakban végzett Scop-kutatás szerint a csatlakozás támogatóinak aránya 40 százalék, míg az ellenzők aránya 47 százalék. A Gallup április 28-29-i közvélemény-kutatása szerint a megkérdezetteknek csupán 31 százaléka támogatja az ország EMU-tagságát, míg 46 százaléka ellenzi azt. A referendum időpontja szeptember 14.