Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bűnvádi eljárás Eurostat-vezetők ellen

2003.05.19. 10:26
A francia ügyészség bűnvádi eljárást indított az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat két magas rangú hivatalnoka ellen uniós pénzalapok "eltérítése" miatt. A gyanúsítottak állítólag 900 ezer eurót irányítottak saját számlájukra.
A párizsi ügyészség az EU pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló irodája, az Olaf korábbi nyomozása alapján indított bűnvádi eljárást két magas rangú francia hivatalos személy, Yves Franchet, az Eurostat vezérigazgatója és Daniel Byk, az Eurostat hat osztálya egyikének vezetője ellen.

Ötvenedik évforduló

A nyomozás elrendelését a statisztikai hivatal fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából szervezett ötnapos rendezvénysorozat idején hozták nyilvánosságra. Az Olaf-tól a francia hatóságoknak március 18-án megküldött iratok szerint a két vezetõ beosztású személy összefüggésbe hozható azzal, hogy egy luxembourgi bankszámlán az Eurostatot megillető 900 ezer eurót tároltak, tájékoztatott az EUObserver.

A számla létezik

Daniel Byk elismerte az Eurodiffnek nevezett luxembourgi bankszámla létezését, ám hangsúlyozta, hogy azt egy kívülálló támogató hozta létre és kezeli, sem neki, sem az Eurostat vezérigazgatói tisztségét hosszú ideje betöltõ Yves Franchet-nek nincs rendelkezési joga a számla felett.