Edina
2 °C
18 °C

Brüsszeli vészjelzés költségvetési deficitek miatt

2003.05.21. 10:25
Egy szerdán nyilvánosságra kerülő európai bizottsági jelentés arra figyelmezteti a nagy deficitet felhalmozó eurózóna-országokat - Franciaországot, Németországot és Olaszországot -, hogy új reformok hiányában nehéz lesz egyensúlyba hozniuk költségvetésüket a kitűzött 2006-2007-es határidőre. Az EU vezetői szerint a középtávú pénzügyi célok túlzottan optimista növekedési előrejelzéseken alapulnak.
A dokumentum szerint a 2002-es esztendő és az idei év első része a legnehezebb periódus volt a költségvetési politikák szemszögéből az euró bevezetése óta. Gazdasági tervében a legtöbb tagállam költségvetésének kiegyensúlyozását ígéri 2005 vagy 2006-re. Az elmúlt hónapok gazdasági teljesítményének tükrében az előrejelzéseket megalapozó növekedési adatok túl optimisták, így a költségvetés kiegyensúlyozása az EU szerint egy évvel későbbre, 2006-2007-re tolódhat.

Sötét német kilátások

A legnagyobb gondban a németek vannak; már tavaly sem teljesítették a stabilitási és növekedési paktum előírásait, és úgy tűnik, idén sem tudják a GDP 3 százaléka alá csökkenteni a költségvetés hiányát. Nehezen képzelhető el, hogy a német kormány helyrehozza költségvetését a vállalt határidőig, 2006-ig.

Brüsszel már nem csak Németországgal, hanem Franciaországgal szemben is elindította a "túlzott deficit procedúrát", amely a hiánycsökkentő intézkedések sorozata után, sikertelenség esetén több millió eurós büntetéssel érhet véget.

Reformok helyett improvizáció

A jelentés Olaszországot is megemlíti: Itália költségvetési hiánya jövőre haladja meg a 3 százalékot. Az EU szerint az országban strukturális reformok helyett improvizációs jellegű, tűzoltó-megoldásokkal irányítják a pénzügyi folyamatokat.

Portugália 2001-ben lépte át a 3 százalékos határt, idén pedig "jelentős kihívást" jelent a költségvetés egyensúlyba tartása. Tavaly ez ugyancsak kivételes intézkedések segítségével (ideiglenes pótadó bevezetésével) éppen hogy sikerült.