Elemér
-1 °C
10 °C

Paktumon kívülre helyeznék a hadügyet a miniszterek

2003.05.21. 10:29
A katonai befektetések jelentősen terhelik a tagországok költségvetését, s ily módon igencsak megnehezítik a stabilitási és növekedési paktumban előírt költségvetési hiány teljesítését. Olaszország azt javasolja, a védelmi költségeket külön számolják el.
Ne számítson bele a költségvetési hiányba a katonai befektetések összege - ezt kezdeményezte Antonio Martino olasz védelmi miniszter, akinek ötletét német, francia és belga kollégája is támogatja. Mint ismeretes, Németország, Franciaország és Olaszország máris azt kockáztatja, hogy megszegi a stabilitási és növekedési paktumban rögzített szabályokat, s a világpolitikai helyzet miatti esetleges további védelmi költségek csak súlyosbítanák a helyzetet.

Gyors- vagy lassú reagálású erő?

- A tagországok pénzügyminiszterei aligha támogatják majd az újabb katonai kiadásokat - vélekedett a hadügyminiszterek konferenciáján, Brüsszelben Peter Struck német védelmi miniszter. (A tervek szerint Németország 33 ezer fővel vesz részt az EU 60 ezres, gyorsbevetésű katonai alakulatában.)

Geoff Hoon brit hadügyminiszter szerint eleve probléma, hogy a tagországok még nem állnak készen a gyorsreagálású katonai alakulat működtetésére. Nagy Britanniának hetven napra volt szüksége ahhoz, hogy 45 ezer fős katonaságot vessen be Irakban - az EU-nak aligha sikerülhet hatvan nap alatt 60 ezer fős sereget mozgósítania az uniótól négyezer kilométeres távolságra - figyelmeztet a brit miniszter.

Lesz űrtámaszpont is

Egy korábbi védelmi konferencia alkalmával felfedett 42 hiányosságból 26 továbbra is megoldatlan. Emiatt tíz új témacsoportot alakítottak ki, az automata vezérlésű légi járművektől, a kommunikációs infrastruktúrán át, a különleges alakulatokig és az űrtámaszpontok kialakításáig. Védelmi kutatásokra 25 millió eurót különítettek el az EU-hadügyminiszterek.

Javier Solana, az EU-bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyébként úgy véli: - Amennyiben nem tört volna ki az iraki válság, most az EU-zászló balkáni térhódításáról szóló hírek uralnák a sajtót.