Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A svéd euró-ellenzők tábora 14 százalékkal népesebb

2003.05.22. 09:28
Svéd újságírók kiszámolták: Göran Persson miniszterelnöknek 6913 új európárti szavazatot kell szereznie minden egyes hátralévő napon ahhoz, hogy a szeptember 14-i euróreferendumon egészen biztosan a Svédország EMU-tagságát támogatók tábora kerekedjen felül. A népszavazás sorsától a kormányfő sokáig rendíthetetlen tűnt pártelnöki és miniszterelnöki pozíciója is függ.
Kevesebb mint négy hónappal a szeptember közepére kiírt svéd euróreferendum előtt az országban az euró ellenzői vannak többségben. Svédországnak az EMU-tagság támogatói kevesebben vannak, mint az uniós belépés ügyében kiírt 1994-es népszavazást megelőzően, tájékoztat a Dagens Nyheterre.

Népesebb az ellentábor

Míg 9 éve az Európai Unióhoz való csatlakozást ellenzők száma 12 százalékkal haladta meg a csatlakozást támogatókét, az ellentábor most 14 százalékkal népesebb. 1994-ben ráadásul az európai közösséghez való felzárkózásra vonatkozó kedvező döntést a svéd referendum előtt rövid idővel született osztrák és finn igen is nagymértékben segítette.

Svédországban jelenleg 1,8 millióan támogatják az országnak az euróövezethez történő csatlakozását, míg 2,6 millióan elutasítják azt. Az igen-pártiaknak még van esélyük, mert felmérések szerint az EMU-tagság ellenzőinek egy része nem teljesen biztos a dolgában, még meggyőzhető arról, hogy változtassa meg véleményét.

Spekulációk Göran Persson jövőjéről

Az euró elutasítása nagy csapást jelentene Göran Perssonnak, aki ha nem is mond le miniszterelnöki tisztségéből, valósággal ellehetetlenül, tekintélye mindenképpen jelentősen csökken - értékelnek politikai szakértők és névtelenséget kérő szociáldemokraták a svéd sajtóban.

- Göran Persson igen sok politikai presztízst vitt bele az euró-hadműveletbe, s minden jel arra mutat, hogy politikai jövője az euró elfogadásától függ. - nyilatkozta Tommy Möller, a Stockholmi Egyetem politológia-professzora.

Leif Lewin, az Uppsalai Egyetem tanára szerint Göran Persson kudarc esetén is folytathatja politikai pályafutását, ám tekintélye végzetesen és visszafordíthatatlanul csorbul.