Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nagyobb befolyást szeretnének az euró-országok az EU-ban

2003.05.22. 09:30
Az európai konvent hamarosan tárgyalja az eurózóna tagországainak kérését, miszerint nagyobb hatáskört szeretnének saját gazdaságuk felett. A terv erőteljesen megkurtítja a nem euró-tagországok - Nagy-Britannia, Dánia és Svédország - befolyását.
A konventnek címzett levélben a 12 eurózóna-ország exkluzív szavazási jogot kért a stabilitási és növekedési paktum működtetése kérdéseiben. A terv szerint az euró-tagországok kiváltsága lenne eldönteni, hogy milyen gazdasági lépéseket kell megtennie egy-egy országnak a pénzügyi stabilitás érdekében, illetve, hogy milyen intézkedések szükségesek azok ellen, akik nem tartják be a stabilitási paktum előírásait.

Kizárva a döntésekből?

Hírek szerint az Európai Bizottság támogatja a javaslatot, mert az elősegíti az eurózóna hatékonyabb működését, amire a 2004-es, történelmi jelentőségű bővítés után szükség is lesz. A csatlakozás után az első államok legkorábban 2007-ben vezethetnék be az eurót, így a döntéshozatalból a friss tagok egy ideig mindenképpen ki lesznek hagyva.

A Financial Times szerint, ha a tervet elfogadják, az érzékenyen érinti majd az eurózónából kimaradókat, különösen a briteket, akik mindig érzékenyek voltak arra, hogy döntési joguk legyen a legfontosabb gazdasági kérdésekben. "Nem gondoljuk, hogy megnövekedne az eurócsoport hatalma. Bármilyen hatalmi változást a konventet követő kormányközti konferencián részt vevő 25 tagországnak is jóvá kell hagynia" - nyilatkozta Gordon Brown pénzügyminiszter a Financial Times-nak.

Kibicnek hess!

A mostani, nagy sajtóvisszhangot kiváltó bejelentés nem előzmény nélküli. Elsősorban a brit sajtó figyelt fel május elején arra az apró, technikai változtatásnak tűnő bejelentésre, miszerint idén szeptembertől csak az eurót használó EU-országok vehetnek részt az euró-csoport találkozóit előkészítő tárgyalásokon.

Első pillantásra valóban formalitásról van szó, hiszen a három ország eddig is csupán képviselőt küldött a szóban forgó találkozókra, pénzügyminisztereik nem voltak jelen. (A képviselőknek konzultációs, információszolgáltató szerepük volt, a döntéseket nem befolyásolhatták.) A 12 eurózóna-tagország pénzügyminiszterének találkozóját azonban mindig az Ecofin tanácsi megbeszélések előtt tartják, és gyakran ez az euróval, az EU pénzügyeivel kapcsolatos politikai döntések igazi előkészítő fóruma.

A britek, a dánok és a svédek "kigolyózása" az előkészítő ülésekről talán szonda-szerepet is szolgált, de mindenképpen előre jelezte: az eurót használó országok ragaszkodnak a "kibicek" távol tartásához a döntéshozataltól, ha már annyi gondot okoz számukra az euró működtetése érdekében közösen vállalt szigorú szabályok betartása.

Sok lúd se győz disznót?

Az új fejlemény komoly változásokat okozhat az EU-n belül. Az euró bevezetése ügyében ingadozó brit, dán és svéd közvélemény számára segíthet megérteni, hogy az EU-tagság előbb-utóbb egyet kell, hogy jelentsen a közös valuta működtetésével. Ugyanez a felismerés persze erősítheti az euró-, sőt, az EU-szkeptikusok bázisát is.

A brit sajtó máris felhívja a figyelmet arra, hogy nem a 12:3 arányból kellene kiindulni egy ilyen fontos döntés meghozatalánál. A 2004-es bővítés után ugyanis a majdani 25 tagország több mint felében, 13 EU-oszágban saját pénznemet használnak majd, nem pedig eurót.