Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az osztrákok a munkahelyüket féltik az EU-bővítéstől

2003.05.23. 10:41
Minden második osztrákot aggasztja az EU bővítése, és csupán 20 százalékuk hiszi azt, hogy a változás pozitív folyamathoz vezet - derül ki az Imas közvélemény-kutatásából.
A válaszadók közel 70 százaléka elismerte, attól fél, hogy a csatlakozó országokból érkező olcsó munkaerő elveszi előlük a munkalehetőséget. A legtöbb megkérdezett úgy véli, hogy a huszonötök Európájában a nagy hatalmak - Franciaország, Nagy-Britannia és Németország -, vezetik majd az uniót, és a kis államoknak már nem is lesz beleszólásuk a dolgok menetébe. A legtöbb szkeptikus az 50 év feletti korosztályból, illetve a kevésbé iskolázottak közül kerül ki.

Karrierépítés

Az optimisták azt tartják, hogy a tízek csatlakozása óriási piacot nyit meg az osztrák termékek előtt, így a gazdasági növekedés visszatér Európába. Sokan hiszik, hogy a fiatal osztrákoknak több lehetőségük lesz karrierépítésre a nagyobb unióban.

Ugyanakkor a megkérdezettek 38 százaléka szerint az európai emberek túlzottan különböznek ahhoz, hogy egymással az eddiginél szorosabb közösséget alkossanak. Minden harmadik osztrák attól fél, hogy a kibővített EU egy újabb nagy csalódás lesz.