Elemér
-1 °C
10 °C

Május 31-én repül utoljára a Concorde

2003.05.28. 10:56
Az Air France szuperszonikus repülőgépe, a Concorde május 31-én repül utoljára. A gép visszavonulását a francia repülőtársaság ünnepélyes külsőségekkel igyekszik emlékezetessé tenni.
"Ez a repülőgép cégünk történelmét jelképezi, így fontos számunkra, hogy szakítsunk egy kis időt, és méltóképpen búcsúzzunk el a Concorde-tól" - nyilatkozta Jean-Cyril Spinetta, az Air France vezetője.

A francia cég vezetősége az Air France vendégeinek foglaltatta le az utolsó járat helyeit. Május 30-án Párizsból New-Yorkba repül a gép, majd a következő napon, május 31-én utoljára landol a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren. A késő délutáni érkezést több ezer rajongó kíséri majd figyelemmel, közülük sokan eddig is hetente ötször kijártak a repülőtérre megnézni a járat fel- és leszállását.

Múzeumi tárgy lesz

A 12 létező Concorde gépből öt az Air France tulajdonában van, ezek a francia nemzeti örökség részévé válnak. A gépeket francia, német és amerikai múzeumokban helyezik el, s az elszállítás további ceremóniákra ad majd lehetőséget. (Egyelőre nem tudni, hogy mely múzeumok adnak otthont az igencsak nagy helyigényű gépnek, de a washingtoni Nemzeti Légi és Űrmúzeum, illetve a Le Bourget-beli Légi Múzeum biztosan kiállítja a modern kor egyik jelképének számító utasszállítót.).

A Concorde-ok 1976-ban álltak az Air France és a British Airways szolgálatába, s most mindkét légitársaság megszünteti a gép üzemeltetését. A Concorde jó hírét az Air France gépének 2000-beli tragédiája súlyosan megtépázta, végül azonban a rossz gazdasági környezet, az utasok elmaradása kényszeríttette a légitársaságokat arra, hogy leállítsák a járatokat.