Géza
-12 °C
-4 °C

Visszaáramlik Európába az exportált gyógyszer

2003.05.28. 10:49
A fejlődő országokba juttatott olcsó gyógyszerek visszakerülnek az Európai Unió területére. A profitszerzés céljából történő csempészet megakadályozására intézkedéseket javasol az Európai Tanács.
A változtatás arról is rendelkezik, hogy a szóban forgó termékek 76 fejlődő országba kerülhetnek, s áruk nem lehet magasabb, mint az önköltségi ár + 15 százalék, illetve a termelői árból bizonyíthatóan legalább 75 százalékos engedményt kell adniuk a gyártóknak.

Leleményes vállalkozások

A brüsszeli döntés értelmében az AIDS/HIV, a tuberkulózis és a malária elleni gyógyszerek csomagolóanyagát speciális védjeggyel látják majd el, hogy megkönnyítsék a vámhatóságok ellenőrző munkáját. Az EU-logó segít majd a vámhatóságoknak abban, hogy felfedezzék azokat a gyógyszerszállítmányokat, amelyeket viszonteladás céljából az unió területére igyekeznek visszacsempészni.

Pascal Lamy kereskedelmi biztos tájékoztatása szerint elejét akarják venni annak, hogy az Afrikában 100 eurónak megfelelő pénzösszegért megvásárolható, egyébként 500 euró értékű gyógyszereket "leleményes" személyek felvásárolják és az EU területére visszacsempészve, ott 490 eurórért árusítsák. Az probléma megoldását a gyógyszeripar képviselői is régóta sürgetik, biztosítékot kérve arra, hogy az olcsón árusított gyógyszerek nem jutnak az európai uniós piacokra.

Nem volt egyeztetés

Ennek ellenére a Vegyipari és Gyógyszerészeti Társulások Európai Szövetsége (EFPIA) elutasította a tanács javaslatát, arra a formai okra hivatkozva, hogy a döntéshozatalt megelőzően nem konzultáltak az érdekvédelmi szervezettel.

Csupán egyetlen vállalattal, az angol-amerikai GlaxoSmithKline gyógyszeripari mamutcéggel tárgyaltak az ügyben. A szövetségnek pedig nem tetszik, hogy erre hivatkozva a bizottság a gyógyszeripar által támogatott döntésként mutatja be az intézkedéscsomagot.

A fejlődés kérdéseivel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek kedvezően fogadták a lépést, ám bírálták az EU-t amiatt, hogy az árkedvezményt a korábbi 80-ról 75 százalékra csökkentette.

A fejlődők olcsón gyárthatnának

Az EU jelenleg a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) folytat tárgyalásokat bizonyos gyógyszerek szabadalmi jogának felfüggesztéséről. Amennyiben az egyeztetések sikerrel érnek véget, a fejlődő világ kevésbé tőkeerős termelői is gyárthatnák az amúgy megfizethetetlenül drága gyógyszereket. A kutatási és fejlesztési költségekkel számolni nem kényszerülő, olcsó helyi munkaerőt foglalkoztató fejlődő országok, mint például Egyiptom, Brazília, India a "rendes ár" töredékéért állíthatnák elő ezeket a gyógyszereket.

A brüsszeli döntés támogatói bíznak abban, hogy, eloszlatják a vegyipari vállalatok félelmét, miszerint az EU és a WTO között megszülető egyezmény megnyitná az európai piacokat a fejlődő országok olcsó termékei beáramlása előtt, s a jövőben már nagyüzemileg valósul meg a most meggátolni szánt reexport.