Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Januártól drágul a dohány Németországban

2003.05.29. 08:58
Január elsejétől, de az eredeti tervekhez képest lassabban, három lépésben hajtja végre a német kormány a dohánytermékek adójának emelését. Az ily módon keletkező jelentős többletbevételt főként az egészségügy kapja.
A dohánytermékekre kivetett többletadót társadalombiztosítási juttatásokra, valamint a cégek és a munkavállalók által fizetett egészségügyi hozzájárulás kiegészítésére fordítják. Előzetes becslések szerint 2004-ben az adóemelés első lépése kereken egymilliárd euró többletet hoz az államkasszába.

Még 3,5 milliárd euró

A pénzügyminisztérium, a dohányipar, az egészségügyi minisztérium és a szakszervezetek között létrejött megegyezés alapján az adóemelés második szakaszától 1,5 milliárd euró, a harmadik szakasztól pedig 2 milliárd euró többletbevételre lehet számítani. A második és a harmadik szakasz időpontjáról egyelőre nincs döntés.

Az adóemelésre az egyre növekvő államadósság miatt van szükség, az egészségügyi reform végrehajtásához szükséges pénzalapok kiegészítése érdekében. (Az intézkedéscsomagtól a drága német munkaerő költségeinek csökkentését remélik.)

Az adóterhek növelésének mostani átütemezése azt jelenti, hogy a dohánytermékek az eredetileg tervezett és bejelentetthez képest kevésbé drasztikusan, inkább fokozatosan drágulnak majd.