Valér
4 °C
8 °C

Egyre kevesebb svéd akar eurót

2003.05.29. 08:57
Minden esély megvan arra, hogy Göran Persson miniszterelnök legyen a szeptember 14-i svéd euró-referendum nagy vesztese. Az euró bevezetését ellenző svéd tábor magas aránya egyértelműen ezt vetíti előre.
Néhány héttel azt követően, hogy Göran Persson hivatalosan is bejelentette az euró bevezetését támogató szociáldemokrata kampány megkezdését, az egységes európai valuta nemhogy népszerűbbé válna, hanem éppen ellenkezőleg, egyre ellenszenvesebbnek tűnik a svéd állampolgárok számára.

54:42 arányban vezet az euró elutasítása

Az eurót ellenzők tábora 12 százalékos fölényben van a közös európai valuta bevezetését támogatókéval szemben, derült ki a Danske Bank által végeztetett közvélemény-kutatás ezen a héten ismertetett adataiból. A megkérdezettek 54 százaléka nemmel válaszolna a népszavazáson, s alig 42 százalék mondana igent. A május végén publikált eredmény az egy hónappal ezelőttihez képest az ellentábor újabb térnyeréséről számol be. Április óta az euró-ellenzők tábora 5 százalékkal bővült, míg a támogatóké 6 százalékot vesztett, tájékoztat a Dagens Industri svéd gazdasági napilap.

Persson csalódik saját pártjában

Az euró támogatottsága meglepő módon éppen Göran Persson kormányfő saját táborában, a szociáldemokraták körében a legalacsonyabb. Tízből hat vezető szociáldemokrata politikus nem támogatja a párt pro-euró kampányát, tálalta szerdai számában fő hírként a Dagens Nyheter, Svédország vezető napilapja. A Szociáldemokrata Párt vezető politikusainak mintegy fele úgy döntött, hogy egyszerűen nem vesz részt a svéd miniszterelnök megfogalmazása szerint "életünk legnagyobb politikai döntését" szolgáló euró-hadjáratban.