Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csökkentik az egészségügyi költségvetést Hollandiában

2003.05.30. 12:43
Az új holland kormány máris igen nehéz feladattal szembesül: alaposan meg kell nyirbálnia a 2002-ben megnövekedett egészségügyi költségeket.
A Központi Statisztikai Iroda (CBS) adatai szerint tavaly a holland kormány 52 milliárd eurót költött az egészségügyre, 11,4 százalékkal többet, mint 2001-ben. Egy lakosra vetítve 2002-ben 3245 eurót fordítottak egészségügyi ellátására, míg 2001-ben csupán 2931 eurót, azaz 10,7 százalékkal kevesebbet. A költségnövekedést a kórházi alkalmazottak megemelt munkaidejéhez igazodó béremelésnek tulajdonítják, valamint a családorvosok, a fogorvosok, a nőgyógyászok, a szülésznők és más egészségügyi dolgozók magasabb ártarifáinak.

Szűkítik az állami ellátás körét

A kedvezőtlen gazdasági légkör közepette, kedden beiktatott kereszténydemokrata (CDA), liberális (VVA) és demokrata (D66) kormánykoalíció szeretné 15 milliárd euróval megnyirbálni az ország idei költségvetési kiadásait, hogy 2007-ig 0,5 százalékosra csökkentse a költségvetési hiányt. Ennek érdekében máris kemény intézkedéseket jelentett be az egészségügyi költségek csökkentésére.

Kulcsfontosságú elemként a kormány szűkíti az alapvető egészségügyi biztosítási csomaghoz tartozó egészségügyi szolgáltatások körét. Eszerint olyan gyógyszerek, mint például a fájdalomcsillapítók, a koleszterinszintet csökkentő termékek, a depresszió kezelésére javallott gyógyszerek, többé nem lesznek beszerezhetők az egészségügyi biztosítás alapján, s a családorvosi vizsgálatok, a felnőtt fogászati kezelések, és a különféle sebészeti beavatkozások esetén sem lesz teljes körűen érvényes az alapbiztosítás.

Nőtt a GDP-részesedés

Az orvosi ellátás költségei 33 milliárd euróra emelkedtek, ez 2001-hez képest 11 százalékos növekedést jelent. A pénz legnagyobb része a kórházaknak jutott. A gyógyszerekre 9,3 százalékkal többet, összesen 4,7 milliárd eurót költöttek.

Rendkívül nagy összeget fordítottak az idős és fogyatékos személyeket ellátó otthonokra, ezek költségvetése 17,5 milliárd euróra nőtt, szemben a 2001-es 14 milliárd euróval. A pénz legnagyobb részét arra fordították, hogy a várakozási listák rövidüljenek.

Az egészségügyi költségvetés részesedése a holland bruttó nemzeti össztermékből (GDP) tavaly 11,8 százalékos volt, szemben a 2001-es 11 százalékkal.