Emma
-2 °C
6 °C

Jersey a dollárt választaná euró helyett

2003.06.02. 11:00
A brit fennhatóság alá tartozó, csatorna-szigeteki Jersey valószínűleg ellenáll a birodalomnak, s nem vezeti be az eurót, akkor sem, ha Nagy Britanniában úgy döntenek, hogy belépnek az Európai Monetáris Unióba (EMU).
Mint ismeretes, Nagy Britannia mindaddig nem csatlakozik az euróövezethez, amíg az öt gazdasági teszt eredménye nem megfelelő. Az euró bevezetéséhez kapcsolódó sorsdöntő bejelentést június 9-re várják, amikor Gordon Brown pénzügyminiszter értékeli a vizsgálatok eredményét, és vélhetően elutasítja az EMU-csatlakozást. Tony Blair miniszterelnök szerint ugyanakkor szégyen lenne, ha a britek még jobban kimaradnának Európából, s nem vezetnék be a közös pénzt.

Adóparadicsomnak nem mindegy

A Jersey szigetek lakossága izgatott, úgy érzi, itt az idő, hogy az eddiginél jobban beleszóljon saját sorsának alakulásába. A Nagy Britannia csatlakozása esetén fennálló lehetőségek megvizsgálására bizottság jött létre. Ennek vezetője, Frank Walker szenátor szerint Jersey csatlakozása az euróövezethez egyáltalán nem lefutott ügy, még a brit euró esetleges bevezetése után sem. A sziget ugyanis adóparadicsom, így érthető, hogy a pénzcsere hatását alaposan szeretnék áttekinteni.

Kiszivárgott hírek szerint a bizottság annak eshetőségét is vizsgálja, hogy Jersey ne az euróra, hanem az amerikai dollárra térjen át. A szenátor június 10-én ismerteti a vizsgálódás első eredményeit.