Géza
-11 °C
-4 °C

A britek harmada az euró mellett az uniót is elutasítja

2003.06.03. 10:36
A britek hatvan százaléka elutasítaná az ország euróövezethez való csatlakozását egy esetleges népszavazáson, még akkor is, ha Tony Blair miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter szerint adottak a csatlakozáshoz szükséges gazdasági körülmények.
A Sunday Mirror bulvárlap megrendelésére készített felmérés szerint három brit állampolgárból egy úgy vélekedik: nem csak hogy brit euróra nincs szükség, hanem Nagy Britanniának egyenesen ki kellene lépnie az Európai Unióból.

Az ICM-felmérés alaposan sarkára hág a Varsóban pénteken szenvedélyes pro-euró szónoklatot tartott Tony Blairnek. A kormányfő varsói beszédében kifejtette, Nagy Britannia szempontjából katasztrofális következményekkel járna a közös európai struktúrákból való visszavonulás.

Gordon Brown pénzügyminiszter június 9-én ismerteti az öt gazdasági teszt eredményét, s bejelentik a kormány hivatalos álláspontját is az euró bevezetésének ügyében. A várakozások szerint a pénzügyminiszter a tesztek bukásáról számol majd be, ám mégis elképzelhető, hogy meghagy egy kiskaput az euróreferendumnak még a 2006-ban esedékes általános választások előtti kiírására.

A fiatalok EU-pártiak

A felmérés során megkérdezettek döntő többsége - 71 százalék - úgy véli, két éven belül meg kell tartani az euróreferendumot: 60 százalékuk elutasítaná viszont az euró bevezetését, s csupán 33 százalék mondana le az angol fontról az euró javára.

A britek mintegy 31 százaléka úgy véli, országuknak ki kellene lépnie az EU-ból, s 60 százalék voksol a bentmaradás mellett. Az európaiság támogatottsága különösen magas a fiatalok körében - a 18-24 évesek 83 százaléka támogatja az uniós tagság fenntartását, s csupán 6 százalékuk gondolja úgy, hogy Nagy Britanniának el kellene hagynia az európai közösséget. A május 30-31-én zajlott telefonos felmérés során az ICM 502 felnőtt személyt kérdezett meg.