Bernadett
0 °C
4 °C

Újra deficitje csökkentésére kérték Franciaországot

2003.06.04. 10:07
Az EU gazdasági és pénzügyminiszterei kedden Luxembourgban arra kérték Franciaországot, tegyen meg minden lehetségest annak érdekében, hogy 2004-es deficitjét csökkentse.
Az Európai Tanács megismételte és megerősítette azokat a formális ajánlásokat, amelyeket korábban az Európai Bizottság fogalmazott meg, hogy Franciaország csökkentse közkiadásait. Májusban az Európai Bizottság arra kérte Franciaországot, hogy kicsit aktivizálja magát, és ha lehet már október elején kezdje életbe léptetni a költségvetési kiadásokat csökkentő intézkedéseket. 2002-ben Franciaország költségvetési hiánya 3,1 százalék volt, így a bizottság elindította a "túlzott deficit procedúrát".

A költekezést az állami szektorban és a társadalombiztosítás területén kell megszüntetni, hiszen az EU értékelése szerint - a francia kormány állításával szemben -, a hiány ezeken a területeken keletkezik, s nem a rossz nemzetközi gazdasági helyzetből adódik.

Vagy az EU büntet vagy a francia nép

Ha Franciaország nem intézkedik, akkor büntetést kell fizetnie, ami a GDP 0,2 százalékából és a hiány függvényében változó összegből áll. (A bírságot csak két év múlva "veszik le a francia állam számlájáról".)

Franciaország nincs egyedül, Németország és Portugália után a harmadik állam, amely megszegi a stabilitási és növekedés paktumban előírtakat, s ezért szankciókkal kénytelen szembenézni. Mindenesetre a gallok dolga azért is nagyon nehéz, mert az utóbbi napok eseményei azt bizonyítják, hogy a lakosság nehezen hajlandó beletörődni a megszorításokba, a sztrájkok, tüntetések fenyegetően jelzik az ellenvéleményt.