Katalin
-2 °C
3 °C

Uniós vita a gyógyszerforgalmazásról

2003.06.04. 10:50
Nem értenek egyet az EU egészségügyi miniszterei által ajánlott, a gyógyszeripari termékek forgalmazásával kapcsolatos szabályozás több lényeges pontjával a jövőre csatlakozó új EU-tagországok.
Az EU soros elnöki tisztségét ellátó Görögország azt javasolja, hogy központosított eljárásmód legyen kötelező mindazon gyógyszertermékek esetében, amelyek az AIDS, a rák és az idegrendszeri megbetegedések kezelésére szánt új anyagokat tartalmaznak. Több egészségügyi miniszter kérésére a cukorbetegséget is ebbe a kategóriába sorolták.

Hat év helyett tíz évig lesz védettség

Az elnökség javaslata tízéves védelmi időszakot ajánl: az eredeti termék forgalmazásának engedélyezésétől számított nyolc esztendőt, valamint további két évet az általános termék áruba bocsátását megelőzően. Ez az az időszak, amíg egy vállalat megőrizheti egy bizonyos gyógyszer forgalmazási jogát úgy, hogy másik gyógyszeripari cég ugyanazt az hatóanyagot tartalmazó általános terméket nem fejleszthet ki, hogy alacsonyabb áron dobja azt piacra. Jelenleg ez az időszak csupán hat év, így a változtatás óhatatlanul azt jelenti, hogy egy-egy eredeti hatóanyag olcsóbb változatának forgalomba kerülésére a jövőben jóval tovább kell várni.

A nyugdíjasokon csattan

Az ügyben az egyes országok véleménye igencsak megoszlik. A leghevesebben a 2004-ben belépő új tagállamok küldöttei tiltakoznak, tekintettel arra, hogy ezek az országok éppen csak hogy elfogadták, és saját törvénykezésükbe iktatták a hatéves időszakról szóló jogszabályt. A 2004-esek azzal érvelnek: a módosítás többletkiadással terheli meg a fogyasztókat, legfőképpen az amúgy is hátrányos helyzetű nyugdíjas korosztály tagjait.

Bár a jövőre csatlakozók képviselői meghívottként aktívan részt vehettek a vitában, egyelőre nincs szavazati joguk, így a kérdésben csupán a tizenötök miniszterei döntöttek. Az EU Tanácsa későbbi időpontban, az állategészségügyi központosított eljárásmód megvitatását követően fogadja el hivatalosan a teljes törvénycsomagot.