Angelika
-4 °C
3 °C

Az EU-miniszterek megállapodtak a kamatadóról

2003.06.05. 09:17
Tizennégy évnyi huzavona után mindenki boldog: a közös európai megtakarítási adóról és az olasz tejkvótákról is sikerült megegyezni az Ecofin-miniszterek találkozóján.
Az EU gazdasági és pénzügyminiszterei által elfogadott, az egységes európai megtakarítási adóról szóló törvényjavaslat értelmében az európai államok kicserélik banki információikat, s az országon kívüli bankban tartott megtakarítások után is adót kell fizetni.

Kiáramolt százmilliárdok

A rendszer célja megakadályozni, hogy az EU-polgárok és a bűnözök adóparadicsomokba menekítsék ki pénzünket. Számítások szerint csupán Németországból 300 milliárd eurót vittek át adóelkerülési céllal más országokba, ha pedig a teljes uniót tekintjük, akkor az összeg ennek nyolcszorosa is lehet - írja a Financial Times.

A megállapodás értelmében a banki információcsere 2005 januárjában kezdődik. Az EU-országban tartott megtakarítást megadóztatják, kezdetben 15 százalékkal, majd 2010-ig fokozatosan 35 százalékra emelkedik ez az adó. A bankrendszeréről és a banktitok ügyében mutatott hagyományos kérlelhetetlenségéről híres Svájc esetében is kötelező lenne az adó. Ausztria, Belgium és Luxemburg megfosztja országa banki rendszerét a jelenleg érvényes exkluzív jogoktól, és a betétek hasznából egy adott összeget tart vissza az adó helyett.

Berlusconi megoldotta

Az egyezmény az olasz miniszterelnök, Silvio Belusconi vétója miatt késett pár hetet. A kormányfő az olasz gazdák érdekeinek érvényesítéséhez kötötte a megállapodás elfogadását. Végül az "áukapcsolással" sikerült elérnie, hogy a több mint 23 ezer olasz tejtermelő 14 évi részletekben és kamatmentesen fizesse ki azt a 648 millió eurós büntetést, amit tej-túltermelésért szabott ki az unió.

Az olasz gazdák 1995 és 2000 között minden évben túllépték a tejtermelési kvótát, az évi 10 millió tonnát. Ezért az Európai Bizottság csökkentette a nemzeti költségvetésnek adott támogatást, s a kieső összeget büntetésként az olasz tejtermelőknek kellene megfizetni. A most elfogadott kompromisszumos megoldásnak köszönhetően az olasz gazdáknak egyharmaddal kevesebbet kell fizetniük, mint ha piaci körülmények között azonnal rónák le a büntetést.