Virgil
0 °C
3 °C

Schröder feladná a költségvetési szigort?

2003.06.06. 11:15
Gerhard Schröder német kancellár és Hans Eichel pénzügyminiszter cáfolja, hogy azt nyilatkozták volna: Berlin nem ragaszkodik mindenáron a szigorú EU-költségvetési előírások végrehajtásához.
Az igaz, hogy a gazdasági helyzetre való tekintettel Gerhard Schröder sokkal rugalmasabb megközelítési módot javasol, szerinte a stabilitási és növekedési paktumot nem szabad dogmaként követni. A kancellár "régi mániája", hogy gazdasági válság idején fejlődést ösztönző intézkedéseket kell alkalmazni. E megközelítés szerint a költségvetési hiányküszöb felső határértékéhez nem szabad mindenáron ragaszkodni.

Schröder ugyanakkor újólag megerősítette, hogy: az európai egyezményekhez a legmesszebb menően ragaszkodni kell. "A költségvetés megszilárdításának útját nem hagyhatjuk el", mondta a kancellár.

Eichel szerint ostobaság

A költségvetéssel kapcsolatos nyilatkozatok a németországi Financial Times tudósítását követően hangzottak el. A beszámoló -amelyet Hans Eichel ostobaságnak nevezett, - arról tájékoztatott, hogy a kancellár és a pénzügyminiszter kedden egyetértettek abban: Berlinnek mégsem kellene megvalósítania a költségvetési kiadások jelentős csökkentését célzó jövő évi terveket.

15 milliárddal kisebb mínuszt

A német parlament költségvetési bizottságának nyilatkozva a pénzügyminiszter beismerte, hogy Németországnak 2004-ben problémát okozhat az európai költségvetési szabályok betartása. Ám a meghátrálásról tájékoztató cikk állításait Hans Eichel képtelenségeknek nevezte.

A pénzügyminiszter szerint továbbra is változatlan tervek alapján 2004-ben Berlin 15 milliárd euróval szeretné csökkenteni a kiadásokat.