Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Európát nem lepte meg a brit euródöntés

2003.06.10. 12:28
Az Európai Bizottság, illetve a tagállamok kormányai megértéssel fogadták a brit kormány eurót elutasító döntését. Csak Írország aggódik a két ország közti kereskedelem miatt.
Az Európai Bizottság "érdeklődve figyelte" az euróról Nagy-Britanniában zajló vitát. Neil Kinnock, az Európai Bizottság alelnöke közölte: a brit döntés "józan és célravezető". Az alelnök közleménye szerint tisztában vannak a brit kormány döntésének indokaival, ugyanakkor "a Bizottság tovább erősítené az euróövezet integrációját".

Újra megvizsgálják a kérdést

Gordon Brown pénzügyminiszter hétfő délután ismertette a törvényhozásban annak az öt gazdasági tesztnek az eredményét, amely alapján a kormány az euró bevezetéséről döntött, közölte a BBC. Három teszt eredménye szerint egyértelműen negatív következménnyel járna a pénzcsere. A miniszter szerint a következő költségvetési időszakban újra megvizsgálják a kérdést, és akkor akár a népszavazást is kiírhatják.

Írország aggódik

A német pénzügyminisztérium közölte, hogy megérti a londoni döntést, de bízik benne, hogy jövőre már népszavazást tarthatnak a kérdésről. A görög pénzügyminiszter "biztos benne, hogy Nagy-Britannia mindent megtesz, hogy minél hamarabb csatlakozhasson, hiszen az mindkét félnek előnyös lenne". (Jelenleg Görögország tölti be az Unió soros elnöki posztját.) Csak Írország adott hangot csalódottságának, mivel a két ország kereskedelmét komolyan akadályozza a különböző valuták használata.

Az Unióban csak Nagy-Britannia, Svédország és Dánia nem tagja az Európai Monetáris Uniónak. Svédországban szeptemberben tartanak népszavazást az euróról, de a brit döntés valószínűleg az ellenzők pozícióit erősíti.