Emma
-2 °C
6 °C

Romló gazdasági légkör az euróövezetben

2003.06.11. 11:31
Május immár a harmadik hónap volt, amikor romlott a gazdasági légkör és a fogyasztói bizalom a tizenkét tagú euróövezetben, derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE jelentéséből. Ez azért is ijesztő, mert ez volt az a hónap, amikor a világ fellélegezhetett: az iraki válság nagyobb riadalmak nélkül ért véget.
"A lehangoló kilátások további romlást vetítenek előre, meghatározhatatlan ideig meghosszabbítva a negatív tendenciákat, amelyek gyakorlatilag tavaly május óta folyamatosan jelen vannak.", állítja az INSEE. A statisztikai hivatal jelzi a külföldi megrendelések számának csökkenését, az euróövezet termékei iránti külföldi kereslet gyengülését is - kivételt csupán Franciaország képez, amely enyhe javulást mutat e tekintetben.

Az INSEE szerint az euróövezeten kívüli Nagy Britanniában is lehangoló marad a gazdasági légkör, az egyetlen reményt a termelési kilátások csekély javulása jelentheti.

Romló bizalom

A fogyasztói bizalom is romlott májusban, de nem egységesen. "Míg a német háztartásokban a munkanélküliség fokozódásával kapcsolatos aggodalmak miatt borúlátás tapasztalható, addig Franciaországban és Spanyolországban a bizalom lassú javulása érzékelhető", áll az INSEE jelentésében.

Az Amerikai Egyesült Államokban a májusi adatok megerősítették a fogyasztói bizalom áprilisi látványos feléledésének tendenciáját.