Emma
-2 °C
6 °C

Lábadozik a német gazdaság?

2003.06.12. 11:15
Azután, hogy a múlt héten közzétett statisztikai adatok szerint - 15 hónapot követően - májusban végre csökkent a munkanélküliség, meglepő módon növekedett az ipari megrendelések száma.
A német gazdasági kutatóintézetek ugyanakkor továbbra is sötéten láttatják az ország gazdasági kilátásait. A kieli IfW gazdasági intézet egyáltalán nem vár gazdasági növekedést az idén, pedig korábban legalább gyenge, 0,5 százalékos, teljesítmény-növekedést prognosztizált. Gazdasági szakértők szerint a német termelésről a jövő héten nyilvánosságra kerülő adatok sem lesznek kedvezőek, tekintettel arra, hogy áprilisban a német gazdaság az iraki hadjárat árnyékában próbált erőre kapni.

Az Ifo vállalkozói bizalommérő kutatása a jelenlegi körülmények között alaposan meglepte a gazdasági szakértőket azzal, hogy az iparhoz fűzött várakozásoknak köszönhetően májusban a gazdasági körülmények javulását vetítette előre a következő hónapokra. Az elemzők várakozásai szerint az Európa egyik legjelentősebb értékmutatójaként számon tartott Ifo-indexnek májusban visszaesést kellett volna mutatnia.

Schröder reformja megtette hatását

A német termékek iránti külföldi kereslet áprilisban 1,2 százalékponttal növekedett, ezen belül a fogyasztási cikkek megrendelése erőteljes, 8,1 százalékos megugrást ért el. A munkanélküliségi ráta alakulása pedig azt mutatja, hogy Gerhard Schröder munkaerőpiaci reformja kezdi elérni hatását.

A munkaügyi szabályok legfrissebb változása szerint az illetékes német hivatal nem veszi nyilvántartásba azokat, akik visszautasították a felkínált állásokat, ugyanakkor a saját vállalkozást alapító munkanélküliek kedvezményes kölcsönökre számíthatnak.